SinopluKoca

Enzimlerin Kullanım Alanları Nelerdir?

Enzimler

Enzimler insanların gelişiminde başrol oynayan ve aynı zamanda endüstride de önemli bir yer kaplayan bir faktör olarak mikroorganizmalar aracılığıyla elde edilir. Bunun ana nedeni ise mikroorganizmaların çok kolay bir biçimde çoğalabilmeleridir. Hızlı bir biçimde çoğaldıkları gibi sentez süreçleri de bir o kadar verimlidir.

Enzimlerin
Enzimlerin Kullanım Alanları Nelerdir?

Güncel olarak hayatımıza baktığımızda enzimler pek çok sektörde en önemli kriter olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu doğrultuda her yıl 500 tonu aşan enzim üretimi başta gıda sektörü olmak üzere çoğu sektörde en önemli kıstas olarak gözlemlenebilir.

  • Ekmek yapımında
  • Peynir imalatında
  • Et ürünlerinin işlenmesinde
  • Glikoz ve fruktoz temelli tatlandırıcılarda
  • Laktozsuz süt üretiminde
  • Hipoalerjik bebek mamalarının imalatında
  • Alkollü içecek üretiminde
  • Meyve sularının berraklaştırılmasında

Gıda sektörü başlı başına enzimlerin en sık kullanıldığı sektörler arasında yer alabiliyor. Bunun dışında da tıp ve eczacılık en çok enzim kullanan bir diğer sektördür. Çeşitli enfeksiyonların bulaşmasını, yayılmasını ve üremesini engellemek adına kontak lens temizleme solüsyonlarında, yara temizleme solüsyonlarında enzimler tercih edilir.

Sindirimi kolaylaştıran ilaçlarda da enzim bileşenlerine rastlanabilir. Hazmetme eğilimini hızlandırmak adına karbonhidratları parçalayan enzimler ilaçlarda önemli bir rol oynar. Tıp ve ecza endüstrisinin enzimlerle çok daha geniş bir yelpazeye ulaşacağı ise aşikârdır. Çünkü günümüzde kanser tedavisi için de enzimler kullanılmaktadır. Bunun getirisi olarak bağışıklık sistemi enzimlere karşı tepkisiz kalarak daha yüksek bir verimlilik oranı yakalayabiliyor. Böylelikle enzimler aracılığıyla kanserli hücreler yok edilebiliyor, büyümeleri engellenebiliyor ve çoğalmalarının önüne geçilebiliyor.

Temizlik endüstrisinde de enzimler köklü bir yer edinmiştir. Tıpkı parçalayıcı özelliğe sahip olan sindirim enzimleri gibi deterjanlarda ve sabunlarda da benzer sindirim enzimlerine yer verilir. Özellikle proteine, yağa veya nişastaya bulanmış olan çamaşır ve bulaşıkların temizlenmesi bu tip parçalayıcı enzimlerle mümkün hale gelir. Bulaşık deterjanları enzim içeriğine bakıldığında mantar ve bakteri türlerinden üretilen enzimlerin ağırlıkta olduğu gözlemlenebilir. Deterjanların çok büyük bir çoğunluğunun üretiminde ciddi bir paya sahiptir.

Üretim aşamasında da enzimlerden faydalanılan bir dönemde yaşamaktayız. Deri atölyelerinde deri ile tüyün ayrıştırılması için ve aynı zamanda çok daha yumuşak bir deri yapısına ulaşılabilmesi için enzimler tercih edilir. Tekstil sektöründe üretim bantlarında bu çok uzun yıllardır uygulanan bir metot olarak karşımıza çıkar.

Enzimlerin kullanım alanları denildiğinde boya ve kağıt sanayi, biyoyakıt endüstrisi, organik atıkların yok edilmesi, inorganik atıkların yok edilmesi gibi sektörleri de es geçemeyiz. 

Exit mobile version