1. Anasayfa
  2. Nedir

Enginar Ne Zaman Ekilir, Yetiştirilir? İklim Şartları ve Hasat Zamanı


0

Enginar

Enginar, karaciğer dostu olarak bilinir. Doğduğu topraklar Etiyopya’ya olarak bilinir. Etiyopya ardından Avrupa’ya kadar gelmiştir. Enginar ekmenin ve hasat etmenin zamanı vardır. Her iklime de uyum sağlamaz. Enginarla ilgili merak edilenleri sizler için yanıtladık.

Enginar
Enginar Ne Zaman Ekilir, Yetiştirilir? İklim Şartları ve Hasat Zamanı

Enginar Nerede ve Ne Zaman Dikilir?

Enginar, ülkemizin bazı illerinde çok nadir görülür. Ege – Akdeniz yöresinde yetiştirilir. Sonbaharın ikinci ayı olan Ekim zamanı dikilir. Marmara’da da yetiştirilir ama buradaki iklim şartları farklı olduğu için Kasım’da ekilir. Karadeniz’de ise nemli havadan dolayı baharın ilk iki ayında ekilmektedir.

Enginar Dikimi Nasıl Olur?

Enginar, diğer bitkilere göre biraz zahmetlidir. Çünkü kökler çok diptedir ve çok fazla gübre ister. Ekildikten sonra düzenli olarak gübre takviyesi ve sulamak şarttır.

Enginar tohumunu ekmeden önce uygun boyutta bir çukur kazın, ektikten sonra da sulayın. Çamur kıvamına gelince kökleri kazdığınız yere gömün. Filizlenecek bölümler toprağın üst kısmına bakmalıdır. Filizler daha rahat kendini gösterecek, topraktan çıkacaktır. Köklerin her noktası çamurla kapatılmalı, hava kabarcığı problemi yaşanmaması şarttır çünkü çürüme meydana gelir. Sap kısımları toprak üstünde olmalıdır, her yanı toprak içinde kalmamalıdır. Enginarları ektiğiniz yerleri karıştırmamak için bir çubuk saplayabilirsiniz.

Enginar, hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde vejatatif yolla yapılmaktadır. Fransa – İtalya gibi ülkeler tohumla enginar üretirken genellikle sürgün yöntemi çok kullanılır. Enginar ekimi, dikimi yapılacak alan derinlemesine kazılır ve gübre atılır. Dikimlerin tamamlanmasının ardından tırmık yardımıyla kapatılır. Artık enginar üretimine başlanmış demektir. 30 günde bir sefer gübre takviyesi yapılır. Enginar mineralli torf ile desteklenir ve bu işe ara ara yapılır.

İlginizi Çekebilir;  Tutum nedir? Türleri Nelerdir? Ünlülerin Görüşleri

Enginar dikimi için sıra önemlidir. Tabii bir metreyi de aşkın aralık olmamalıdır. Enginar ilk ve sonbaharda diplerinin açılması gerekir ve bir veya iki gün sürgün için bırakılır. Sürgünlerden arta kalanlar gövdeden kesilerek temizlenir. Çevresindeki yabani otlar ve zararlı haşaratlar temizlenmelidir. İlaç yapılması gereklidir çünkü bütün dikimler boşa gidebilir. İki kiloluk bir ilaç kâfi gelecektir. Eğer bunu ihmal ederseniz böcekler enginar köklerini yemeye başlar ve çürüme kaçınılmaz olur. Enginar dikiminde altı veya on arası sürgü alınabilir.

Enginarın tohum ile üretilmesi de olağandır. Çoğalması için ayırma yöntemi devreye girer. Çoğaltma sırasında köklerde oluşan küçük fideler gövdeden kesilir.

Enginar Hangi Koşullarda, İklimde Yetişir?

Ege ve Akdeniz’de yaygın olması aslında biraz ılık havada yetiştiğini kanıtlıyor. Sıcaklığın ve soğuğun abartı olduğu yerlerde yetişmeye uygun değildir. Çünkü bu karaciğer dostu sebze eksi derecelere geldiğinde yaprakları hasar görür ve yetişmez. Sıcaklı 20 dereceyi aştığında da daha yavaş büyür. 25 üstünde ise artık enginar için uygun iklim koşulu yok olur. Aşırı sıcaklar da bitkinin kurumasına neden olur. Marmara, Ege, Akdeniz’in bazı bölgeleri yetiştirmek için uygundur. Sıcaklıkları 15 ila 18 derece olduğu yerlerde çok kaliteli ve hızlı yetişir. Yaz aylarında Karadeniz gibi serin olan yerlerde, kışın ise Ege ve Akdeniz gibi don olmayan bölgelerde, iklimde iyi yetişir.

Enginar için En Uygun Hasat Zamanı Nedir?

Enginar ekimini gerçekleştirdikten sonra sıra geldi beklemeye. Baktınız ki yapraklar açtı, o zaman enginarlar toplanmalıdır. 7 günde bir hasat yapılır. Eğer zamanında yapamazsanız yapraklar daha çok açılır ve sertleşme meydana gelir. Bu hale gelen enginar da yenmez. Yılın ilk ayı ocak ve baharın ikinci ayı Nisan, hasat için en iyi zamandır.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü