1. Anasayfa
  2. Nedir

Dünyanın Dönme Ve Dolanma Hareketleri Hangi Şekilde Gerçekleşir? Nedenleri Nelerdir?


0

Dünyanın Dönme Ve Dolanma Hareketleri

Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi ve dünyanın dönme şeklinden dolayı ortaya çıkan sonuçlar nelerdir sorularının yanıtlarını sizler için hazırladık.

Dünyanın
Dünyanın Dönme Ve Dolanma Hareketleri Hangi Şekilde Gerçekleşir? Nedenleri Nelerdir?

Dünya geoid şeklinde bir yapıya sahip bir gezegen olarak kabul edilmektedir. Geoid şeklinde olması ve kendi ekseni etrafında dönmesi sonucu birçok özellik oluşmaktadır. Dünya kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru dönmekte ve bu tur tam olarak 24 saat içerisinde tamamlanmaktadır. Dünyanın dönüşü sonucunda günler meydana geldiği gibi gece ve gündüz süreleri de meydana gelmektedir. Aynı zamanda dünyanın dönüş hızı ile çizgisel hız da oluşarak özellikle ekvator çevresinde en yüksek çizgisel hız bulunmaktadır.

Dünyanın Hareketleri Ve Sonuçları

Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi ve dolanması ile gece ve gündüz meydana gelirken aynı zamanda Güneş etrafında dolanmasıyla da mevsimler meydana gelmektedir.

Dünya kendi ekseni etrafında dönerken dönüş hızı özellikle ekvatorda 1670 km iken dünyanın şeklinden dolayı kutuplarda dönme hızı sıfır olarak bilinmektedir. Bu nedenle kutuplarda gece ve gündüz süreleri daha yavaş ilerlediği için 6 ay gece 6 ay gündüz yaşanmaktadır.

Dünyanın günlük hareketlerinin sonuçlarını şöyle sıralamak mümkündür;

  • Gece ve gündüz meydana gelir.
  • Güneşi ışıklarının gelme açısı değişerek güneşlenme ve gölge boyu gibi özellikler gün içerisinde farklılık gösterir.
  • Günlük hareketler sonucu basınç değişikliği olacağı için rüzgarlar meydana gelmektedir.
  • Yeryüzünün ısınıp soğuması ile mekanik çözülme daha kolay olurken farklı yer şekilleri oluşabilmektedir.
  • Merkez kaç kuvveti dünyanın günlük hareketleri sonucu oluşmaktadır.
  • Güneş ışınlarının farklı açılardan gelmesi ile sıcaklık farkları oluşmaktadır.

Dünyanın Dolanma Hareketi Sonuçları Nelerdir?

Dünyanın Güneş etrafında dönmesine dolanma hareketi denilmektedir. Bunun sonucunda yıllar meydana gelir. Güneşin bir turunu tamamlaması 365 gün 6 saate denk geldiği için takvimlerde buna göre yıl hesaplaması yapılmaktadır.

İlginizi Çekebilir;  İmplantasyon Yerleşme Üstüne Görme Kanaması Olup Hamile Kalanların Yorumları

Dünyanın dolanma hareketi yıllık olduğu için buna aynı zamanda dünyanın yıllık hareketi de denilmektedir. Dünyanın yıllık hareketinin sonuçları ise mevsimlerin oluşmasıdır. Dünyanın Güneş etrafında dönmesi sonucu mevsimler meydana geldiği gibi dünyanın şeklinden dolayı Kuzey ve Güney Yarım Kürede farklı mevsimler görülebilmektedir.

Ülkemiz Kuzey yarım kürede bulunduğu için mevsimler ve gece ve gündüz süreleri ile ilgili tarihler şöyle görülmektedir.

21 Mart 23 Eylül gece ve gündüz süreleri birbirine eşittir. 21 Aralık tarihinde en uzun gece yaşanır bu da kış mevsimine rast gelmektedir. 21 Haziran en uzun gündüz yaşanır bu da yaz mevsiminde olmaktadır.

Kuzey yarım kürede ilkbahar mevsimi 21 Mart ile başlarken Güney yarım kürede ise bu tarih kış başlangıcı olarak kabul edilmektedir. İlkbahar, yaz, sonbahar, kış şeklinde mevsimler bir yıllık dolanma sonucunda oluşmaktadır.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü