Dünya Pi Günü Ne Demek?

pi günü

Matematiğin en önemli adımlarından birisi olarak anılan Pi sayısı bir sabittir.

Matematiğin en önemli adımlarından birisi olarak anılan Pi sayısı bir sabittir. Her zaman aynıdır ve belirlenmiş formda kabul edilir. Buna ithaf edilerek Dünya Pi Günü ilan edilmiştir ve her yıl 14 Mart itibariyle kutlanmaktadır. Dünya pi gününün 14 Mart olması ise aslında Pi sabitinin en yaygın ve kısa kullanımının 3,14 olmasıdır. Zira Amerikan takvim düzenine göre 14 Mart’ın ifade ediliş biçimi 3/14 olur. Bu da Pi sayısının en çok kullanılan formu olan 3,14 ile özdeşleştirildiğinden Pi günü olarak kutlanmasına vesile olmuştur. 

Dünya Pi Günü Ne Demek?

Pi Sayısı Nedir?

Matematik ile sınırlı olmayan, geometri ve fizik gibi bilim dallarında da pek çok hesaplamanın ana formülleri arasında yer alan pi sayısı 3,14 olarak tüm dünya genelinde kabul görmüştür. Aslında sonsuz bir sayıdır. Örneğin 3,141592653589793238462643383… şeklinde ilerleyen bir formata sahiptir. Dolayısıyla ilk iki rakam alınarak genel kullanım için sadeleştirilmiştir. 

Pi Sayısının Geçmişi 

Pi sayısının tarihi ile ilgili en çarpıcı detaylardan birisi kutlanan Dünya Pi günüdür. San Francisco Exploratorium’da ilk kez 1988 yılında kutlanan bu günün mimarı Larry Shaw olmuştur. Yanındaki çalışanlarla beraber ilk kez resmi olarak büyük çaplı bir etkinlik düzenlenerek kutlanan Pi günü fizikçi Larry Shaw’ın girişimiyle daha büyük kitlelere adını duyurmuştur. 

Ancak resmi olarak dünya genelinde kutlanmasının yaygınlaşması 2009’u bulmuştur. Zira Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi toplanarak 12 Mart 2009 günü yayımladıkları kararla 14 Mart’ı Dünya Pi Günü ilan etmiştir. 

Bu yüzden ilk resmi Pi günü kutlaması aslında 14 Mart 2009’dan itibarendir. Hemen akabinde 2010 yılında Google her özel gün için tasarladığı Doodle katalogu için Dünya Pi Gününü tasvir eden bir görsel hazırladı. Bu sayede bütün dünya haberdar oldu ve dolayısıyla global bir kutlamanın kapıları aralandı. 

Dünya Pi Günü Ne Zaman Kutlanıyor?

Dünya Pi günü tüm dünyada tabii ki 14 Mart itibariyle kutlanıyor. Bunun nedeninin takvimde 3/14 olarak gösterilmesi ve bunun Pi sabiti olarak en yaygın kullanım olan 3,14’e benzemesiyle ilişkili olduğunu biliyoruz. 

Türkiye’de Pi günü ilk olarak 2007 yılında 14 Mart itibariyle kutlanmıştır. Amerika’da 2009 yılında resmi olarak Pi günü ilan edilen 14 Mart’tan önce Larry Shaw fizikçi olarak görev yaptığı kurumda arkadaşlarıyla beraber 1998 yılının 14 Mart tarihinde ilk kez kutlamayı gerçekleşmiştir. O günden beri de matematikçiler ve fizikçiler başta olmak üzere bilim insanları bu özel günü kutlamayı ihmal etmiyor. 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık