SinopluKoca

Dua İle İlgili Ayetler Hangileridir?

Kuran-ı Kerim’de dua ve dua etmek ile ilgili birçok ayet yer almaktadır. Bunlardan bazı ayetler duanın nasıl yapılacağını ifade ederken bazıları da peygamberlerin ve salih kişilerin dualarını bildiren ayetlerdendir. Kuran-ı Kerim’de bulunan dua ile ilgili ayetlerden bazılarından örnekleri sizler için derledik.

Kuran-ı Kerim içindeki surelerde ve âyetlerde dua etmek ve dua konusunda birçok bilgi yer almaktadır. Bununla beraber Kuran-ı Kerim’in bazı ayetleri dua olarak okunabilmekte ve dua yerine geçebilmektedir. Özellikle Peygamberlerin yaşadıkları ve geçmiş ümmetlerin konularının yer aldığı surelerde peygamberlerin duaları ve zikirleri bulunmakta bunlarla dua etmenin de faziletleri hadislerde bildirilmektedir. Duanın nasıl yapılacağı ve dua konusunda âyetlerde yer alan konuların açıklanmasında tefsir ve hadis ilimlerinden faydalanılmaktadır. Böylelikle âyetlerin hangi olay üzerine nazil oldukları ve hangi duaları içerdikleri daha iyi anlaşılabilmektedir.

Dua
Dua İle İlgili Ayetler Hangileridir?

Kuran-ı Kerim’de dualar hakkında önemli uyarılar bulunurken duanın hikmeti ve önemi de belirtilmektedir. 

Kuran-ı Kerim’de dua ve dua etmek ile geçen bazı sureleri ve ayetleri ve bunların anlamlarının yer aldığı bilgiler şöyledir;

Bakara Suresi, 127. Ayet: Ve hatırlayın ki İbrahim ve İsmail, Kâbe’nin duvarlarını yükseltirken şöyle dua ettiler: Ya Rab, bizden bu hizmeti kabul et; Sen her şeyi işiten ve her şeyi bilensin.

Al-i İmran Suresi, 38. Ayet: O sırada Zekeriya Rabbine dua ederek şöyle dedi: Rabbim! Bana katından güzel bir nesil bağışla. Sen gerçekten duayı en iyi işitensin.

En’am Suresi, 52. Ayet: Sabah ve akşam Rablerine yalvaran ve O’nun vecdinden başka bir şey isteyerek yalvaranları kovma. Sen onlardan hiçbir şekilde sorumlu değilsin, onlar da senden; Eğer mü’minleri kovarsan, zâlimlerden olursun. 

Araf Suresi, 29. Ayet: De ki: De ki: ‘Rabbim iyiliği emreder. Dua ettiğiniz her yerde ibadetinizi O’na yöneltin; O’nu çağırın; dininizi tamamen O’na adayın. Sizi ilk yarattığı gibi, yeniden [hayata] döneceksiniz.’

Enfal Suresi, 35. Ayet: Onların Kabe’deki namazları ıslık çalmak ve el çırpmaktan dışında hiçbir şey değildi. Öyleyse inkâr ettiğinizden dolayı azabı tadın.

Tevbe Suresi, 99. Ayet: Ancak Allah’a ve âhiret gününe inanan ve bağışlarını kendilerini Allah’a ve Peygamber’in dualarına yaklaştırdığını düşünen çöl Arapları da vardır ki, onlar onları gerçekten yakınlaştıracak ve Allah onları rahmetine kavuşturacaktır. Allah çok bağışlayan ve çok merhamet edendir.

Yunus Suresi, 10. Ayet: Oradaki duaları: Buradaki yalvarışları, Hamd sanadır Allah’ım ve oradaki selamları son yalvarışları da Hamd Allah’a mahsustur. 

Yusuf Suresi, 34. Ayet: Rabbi onun duasına icabet etti ve onu onların hıyanetinden korudu. O, her şeyi işiten, her şeyi bilendir.

Ra’d Suresi, 14. Ayet: Bütün dualar yalnız O’na yöneltilmelidir, çünkü O’nun dışında dualarını yönelttikleri kimseler, onlara cevap vermekten tamamen acizdirler. Allah’tan başkasına duâ etmenin örneği, suyun ağzına ulaşmaya gücü olmadığı halde, elini suya uzatıp onun ağzına ulaşmasını istemesinin misali gibidir. Kâfirlerin duaları ise tam bir israftır.

İbrahim Suresi, 39. Ayet: Yaşlılığıma rağmen bana İsmail’i ve İshak’ı veren Allah’a hamd olsun. Muhakkak ki Rabbim bütün duaları işitir.

İsra Suresi, 11. Ayet: Ve insan, hayır için Allah’a dua ettiği gibi, şer için de Allah’a dua eder ve insan her zaman acelecidir yani, bir kimseye öfkelenirse: Allah’ım! Lanet olsun, vb. ve bunu yapmamalı, sabırlı olmalı.

Kehf Suresi, 28. Ayet: Sabahları ve akşamları Rablerine yalvaran ve O’nun rızasını isteyerek yalvaranlarla beraber kendinizi de sakının; ve dünya hayatının şatafatını isteyerek gözlerin onları görmezlikten gelmesin. Kalbini bizi anmaktan gafil kıldığımız, şehvetinin peşinden giden ve davası terk edilen kimseye itaat etme.

Meryem Suresi, 4. Ayet: Demişti ki: Dedi ki: Rabbim, gerçekten kemiklerim zayıfladı, başım bembeyaz oldu ve sana yalvarışlarımda hiçbir zaman mutsuz olmadım.

Enbiya Suresi, 84. Ayet: Sonra onun duasını işittik, çektiği sıkıntıları giderdik ve ona (kaybetmiş olduğu) ev halkını ve bir benzerini, ecrimizden bir rahmet ve kullar için bir zikir verdik.

Nur Suresi, 41. Ayet: Ey Peygamber! Görmüyor musun, göklerde ve yerde bulunanlar, kanatlarını açmış kuşlar gibi Allah’a hamd ediyorlar? Her biri kendi dua ve tesbih yolunu bilir: Allah, onların yaptıklarını tam olarak bilir.

Furkan Suresi, 77. Ayet: De ki: Ey Muhammed, kâfirlere de ki: Rabbim sizinle ancak namazınızı meşgul eder. Ama şimdi Hakk’ı yalanladınız, onun için bir hüküm vardır.

Neml Suresi, 62. Ayet: Darda kalanın duasını O’na çağırdığı zaman kabul eden ve onun derdini gideren kimdir? Peki sizi yeryüzünün halifeleri yapan kim? (Bu işte) Allah’a ortak koşan bir ilah var mı? Ne kadar az hatırlıyorsun.

Rum Suresi, 33. Ayet: insanlar öyledir ki, başlarına bir musibet geldiğinde tövbe ederek O’na yönelerek Rablerine yalvarırlar. Fakat onlara rahmetinden tattırır vermez, onlardan bir kısmı, ilâhlığında Rablerine şirk koşmaya başlarlar.

Secde Suresi, 16. Ayet: Korku ve ümitle Rablerine yalvarmak için yanları yataklarını terk eder ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden (Allah yolunda) harcarlar.

Fatır Suresi, 14. Ayet: Onlara dua etsen ya da çağırsan çağrını duymazlar ve eğer işitseler de isteklerini sana veremezler. Kıyamet günü de onlara tapmanızı reddederler. Ve sana (ey Muhammed sav) hiç kimse her şeyi Bilen gibi O’nun gibi haber veremez.

Zümer Suresi, 49. Ayet: İnsana bir sıkıntı dokunduğu zaman Bize yalvarır; Sonra ona tarafımızdan bir nimet verdiğimizde, Şüphesiz ki ben onu benim bilgimden dolayı getirdim der. Hayır, gerçekten o bir ayartmadır, fakat onların çoğu bilmezler.

Mü’min (Gafir) Suresi, 14. Ayet: O halde ey müminler, kafirler hoşlanmasalar da, dini yalnızca O’na has kılarak Allah’a dua edin. 

Fussilet Suresi, 51. Ayet: İnsana ne zaman lütuf göstersek, kibirli bir şekilde uzaklaşır, kendisine bir kötülük dokunduğunda ise uzun bir namaza yönelir.

Zuhruf Suresi, 49. Ayet: Ve Musa’ya dediler ki: Ey büyücü! Bizim için Rabbine, sana verdiği söze göre dua et. Doğrusu biz kendi kendimizi doğru yola ileteceğiz.

Duhan Suresi, 22. Ayet: Musa Rabbine seslendi: ‘Bunlar zalimlerdir!’

Tur Suresi, 28. Ayet: Doğrusu biz daha önce O’na duâ ederdik. Şüphesiz O, Rahmân’dır, Rahîm’dir.

Kamer Suresi, 10. Ayet: Bunun üzerine Rabbine yakararak: Ben mağlup oldum, yardım et dedi. 

Cin Suresi, 19. Ayet: Bana vahyolundu ki Allah’ın kulu (Muhammed (s.a.v) ayağa kalkıp O’na (Rabbi Allah’a) dua etmek için kalktığı zaman, cinler sanki birbiri üzerine yapışmış gibi onun çevresini yoğun bir kalabalık haline getirdiler. Peygamber’in kıraatini dinlemek için.

Exit mobile version