Drama Nedir? Drama Türleri ve Özellikleri

Drama

Drama Nedir?

Edebiyatta drama, kurgusal veya kurgusal olmayan olayların düzyazı ya da şiir ile seyirciye aktarılmasıdır. Dramalar sahnede, filmde veya radyoda gerçekleştirilebilir. Dramalara genellikle oyun ve yaratıcıları oyun yazarları olarak bilinir. 

Drama Nedir? Drama Türleri ve Özellikleri

Aristoteles (MÖ 335 dolayları) zamanından beri kullanılan drama terimi, Yunancadan dünya dillerine geçmiştir. Dramanın iki ikonik maskesi: gülen yüz ve ağlayan yüzdür.

Dramayı bu kadar dramatik yapan nedir?

Oyun yazarları, oyunlarını dramatik hale getirmek için, hikâye geliştikçe seyircinin gerilim ve beklenti duygularını aşamalı olarak oluşturmaya çalışırlar. Seyirci Şimdi ne olacak? diye merak etmeye devam ettikçe dramatik gerilim de artacaktır. Bu olayların sonuçlarını tahmin etmek kolay değil ama heyecanlıdır. Örneğin bir gizemde, heyecan verici veya beklenmedik bir doruk ortaya çıkana kadar olay örgüsü boyunca dramatik bir gerilim oluşur.

Dramatik gerilim, tamamen seyirciyi tahminde tutmakla ilgilidir. Antik Yunan trajedisinde Kral Oidipus’ta Oidipus, babasını öldürerek ve annesiyle yatarak şehrini yok eden vebaya neden olduğunu anlayacak mı ve anlarsa bu konuda ne yapacak? Shakespeare’in Hamlet’inde öldürerek sinir bozucu hayaletinden ve havada uçuşan hançer vizyonlarından kurtulabilecek.

Dramalar, seyirciyi karakterlerin duyguları, kişilikleri, motivasyonları ve planları hakkında bilgilendirmek için büyük ölçüde sözlü diyaloğa dayanır. Seyirci, bir dramadaki karakterleri yazardan herhangi bir açıklayıcı yorum yapmadan deneyimlerini yaşarken gördüğünden, oyun yazarları genellikle karakterlerinin kendi kendine konuşmalar ve yan konuşmalar yapmasını sağlayarak dramatik bir gerilim yaratırlar.

Drama Türleri

Dramatik performanslar, olay örgüsünde lanse edilen ruh hali, tonlama ve hareketlere göre belirli sınıflara ayrılır. Bazı popüler drama türleri şunlardır:

Komedi

 Daha açık tonda olan komediler, seyirciyi güldürmeyi amaçlar ve genellikle mutlu sonla biter. Komediler, sıra dışı karakterleri alışılmadık durumlara sokar ve komik şeyler yapmalarına ve söylemelerine neden olur. Komedi, doğası gereği alaycı olabilir ve ciddi konularla dalga geçebilir. Romantik komedi, duygusal komedi, görgü komedisi ve trajik komedi de dahil olmak üzere komedinin birkaç alt türü de vardır. Ciddi durumları mutlu sonlara getirmek için karakterlerin trajediyi mizahla üstlendiği oyunlardır.

Trajedi

Daha karanlık temalara dayanan trajediler, ölüm, felaket ve insan acısı gibi ciddi konuları onurlu ve düşündürücü bir şekilde tasvir eder. Nadiren mutlu sonların tadını çıkaran Shakespeare’in Hamlet’i, nihayetinde ölümlerine yol açan trajediyle biter.

Fars

 Abartılı veya absürt komedi biçimlerini içeren bir fars, karakterlerin kasıtlı olarak abarttığı ve şakşak veya fiziksel mizahla meşgul olduğu saçma bir drama türüdür. Fars örnekleri arasında Godot’yu Beklerken’i verebilirz.

Melodram

Abartılı bir drama biçimi olan melodramlar, kahramanlar, kadın kahramanlar ve kötü adamlar gibi klasik tek boyutlu karakterleri sansasyonel, romantik ve genellikle tehlikeli durumlarla uğraşır. Bazen gözyaşı olarak adlandırılan melodram örnekleri arasında; The Glass Menagerie İç Savaş sırasındaki klasik aşk filmi Gone With the Wind (Rüzgar Gibi Geçti) Margaret Mitchell’in romanına dayanır.

Opera

 Bu çok yönlü drama türü, büyük trajedi veya komedi hikayeleri anlatmak için tiyatro, diyalog, müzik ve dansı birleştirir. Karakterler duygularını ve niyetlerini diyalog yerine şarkı yoluyla ifade ettikleri için, oyuncular hem yetenekli aktörler hem de şarkıcılar olmalıdır. Trajik La Boheme’i Giacomo Puccini’nin Falstaff operanın klasik örnekleridir.

Belgesel drama

Nispeten yeni bir tür olan belgesel dramalar, tarihi olayların veya kurgusal olmayan durumların dramatik tasvirleridir. Filmlerde ve televizyonda canlı tiyatrodan daha sık sunulan popüler belgesel drama örnekleri, Apollo 13 ve 12 Years a Slave’dir.

Dramanın Özellikleri Nelerdir?

  • Drama yaşamın bütün yönleriyle aktarılması özelliğini taşır.
  • Drama türünde çok büyük bir trajedi yaşanabilirken komik şekilde de aktarılabilir.
  • Üç birlik kuralı dramanın olmazsa olmazıdır.
  • Dramada eğer çok kötü bir sahne varsa kesinlikle perdelenmemelidir.
  • Düz yazı ve şiir gibi yazı diyalogları ile aktarılır.
  • Dramanın dünya üzerindeki en büyük yazarı Shakspeare’dir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık