Dinamometre Nedir? Nasıl Çalışır? Tarihçesi ve Faydaları

dinamo

Dinamometre

İlk baktığınızda, dinamometre kelimesi biraz karışık gelebilir. Anlamayı ve hatırlamayı kolaylaştırmak için, onu Latince kök kelimelere ayırabiliriz: kuvvet, enerji veya güç anlamına gelen dinamo ve ölçmek veya saymak için kullanılan alet kelimelerinden türemiştir.

Dinamometre Nedir? Nasıl Çalışır? Tarihçesi ve Faydaları

Çoğu zaman, bir motor tarafından üretilen kuvvetleri test eder ve ölçerler. Dinamometre sistemleri için yaygın uygulamalar şunları içerir: zincir veya kayış tahriklerinin devir ve tork ölçümü, akışkan güç sistemleri, dizel veya gaz sistemleri, dişli kutuları, türbinler ve uçak, havacılık, denizcilik, otomotiv ve endüstriyel proseslerde kullanılan diğer motor ölçümlerini yapabilir.

Tarihçesi

Dinamometreler 18. yüzyıldan beri var. Mühendisler önce onları beygir gücü ve torku ölçmenin bir yolu olarak icat ettiler. 1700’lerin başı ile 1900’lerin ortaları arasında, mucitler sürekli olarak yeni icat ediyor ve mevcut dino tasarımlarını geliştiriyorlardı.

İlk dyno değilse de ilk dynolardan birine Graham-Desaguliers Dinamometre adı verildi. Bu dinamo, İngiliz saatçi ve jeofizikçi George Graham tarafından icat edildi ve daha sonra John Desaguliers tarafından değiştirildi. Desaguliers dyno’yu ilk kez 1719’da bazı yazılarında kaydetti. Yaklaşık 80 yıl sonra, 1798’de Edme Régnier adlı bir Fransız mühendis, Regnier dinamometresini icat etti.

1800’lerde en dikkate değer dinamometre icatlarından bazıları şunlardır: 1817 Haziran’ında Siebe ve Marriot of Fleet Street’e (Londra) patenti alınan geliştirilmiş ağırlık makinesi. 1821’de Gaspard de Prony tarafından icat edilen de Prony freni. 1820’lerin sonlarında İrlandalı John Macneil tarafından icat edilen Macneil yol göstergesi ve 1877’de William Froude tarafından icat edilen hidrolik dyno veya su freni.

İlk ticari dinamometreler, 1881’de, William tarafından kurulan bir İngiliz şirketi olan Heenan & Froude tarafından üretildi. Froude’un oğlu Richard, Hammersley Heenan ile güçlerini birleştirdi. Froude dinamometre işi bugün hala Froude, Inc. ve Froude, Ltd. olarak varlığını sürdürmektedir.

  1. yüzyılın başlarından ortalarına kadar, araç motorları ve motor gücü ile ilgili dinamometrelerde birçok gelişme görüldü. Örneğin 1928’de Carl Schenck Eisengießerei & Waagenfabrik adlı bir Alman şirketi, ilk fren test aracı dynosunu geliştirdi. Bu zamana kadar insanlar aynı zamanda jeneratör dynoları olarak da bilinen DC motor dynolarını da kullanıyorlardı. 1931’de Amerikalı mucitler Martin ve Anthony Winther girdap akımı dinamometresini, trenlerde ve tren fren gücünde kullanıldı.

O zamandan beri, işleme süreçleri, tasarım, malzeme kullanılabilirliği ve teknolojinin gücündeki gelişmelere paralel olarak dinamometreler çok daha karmaşık hale geldi. Bugün, kullanım ve yerleştirme gereksinimlerini karşılamak için tasarlanmış çeşitli şekil ve boyutlarda mevcutturlar.

Dinamometre Nasıl çalışır?

Dinamometreler, test yapmak ve ölçüm yapmak için çeşitli cihazlar kullanır. Örneğin, birçok dinamometre, yalnızca bir dönüştürücü, gerinim ölçer ve ekrandan yapılmış küçük aletler kullanır. Bu cihazlar, tork kuvvetini yükseltebilecekleri, dönüştürebilecekleri ve ölçüm olarak görüntüleyebilecekleri bir elektrik sinyaline dönüştürür.

Diğer dyno’lar, sistemi dahili voltmetrelere, ampermetrelere ve ohmmetrelere bağlamak için motor giriş kablolarına bağlı voltaj ve akım probları kullanarak çalışan motor test cihazlarını kullanır. Motor test cihazları yön, tork, voltaj, güç, akım, devreden çıkma hızı ve verimliliği belirlemek için kullanılabilir. Yine de diğerleri, motor tahrik mili hızını ölçebilen ve böylece dakikadaki dönüş sayısını tespit edebilen temassız bir hız sensörü kullanır.

Dinamometre Türleri

Hem otomobil endüstrisinde hem de endüstriyel ve imalat süreçlerinde sıklıkla kullanılan iki ana dinamometre türü vardır. Bunlar şasi dinamometreleri ve motor dinamometreleridir.

Şasi dynoları, motor veya motor torkunu belirlemek için bilgisayar yazılımı ile otomobil tekerlek dönüşünü ölçer. Araç tekerleklerinin üzerine yerleştirildiği ve dönüşlerinin ölçüldüğü sabit bir silindir olan bir tür tork test cihazıdır.

Şasi dinamometresi test cihazının alt kümeleri şunları içerir: Atalet dinamiği ve hidrolik dinamo.

Atalet dinamoları özellikle sürekli çalıştırmalar için kullanışlıdır. Test aracının ağırlığının yaklaşık dörtte birine eşit olan bir volan kütlesini döndürmek için elektrik motorları kullanırlar. Volan kütlesi, belirlenen araç hızına eşdeğer RPM (dakikadaki devir) dönmeye başladığında, dyno fren kuvvetlerini uygular ve ölçer.

Hidrolik dynolar, yükünü artırmak için hidrolik sıvı ile doldurulmuş bir hücre veya kasa ile motor gücünü veya motor gücünü ölçer. Şunlardan oluşurlar: Bir sıvı deposu, bir hidrolik pompa ve hazne ile pompa arasındaki borulardan. Boruların içinde ayarlanabilir bir valf bulunur. Pompa ve valfler arasında gerinim ölçer veya yük hücresi gibi bir ölçüm aracı bulunur. Hidrolik dinamometreler en hızlı yük değiştirme özelliğine sahiptir.

Motor dinamometreleri, daha az bilgisayar müdahalesi ile doğrudan motordan ölçüm alır. Son ölçümleri bir bilgisayar tarafından hesaplansa da, bazı analog göstergeler ve kadranlar kullanırlar. Son derece doğru, tekrarlanabilir sonuçlar üretirler. Testten önce bir motor veya motorun bir araçtan çıkarılmasını gerektirdiğinden, motor dinamometreleri, motor tamircileri, otomobil üreticileri ve yarış arabası üreticileri ve diğer yüksek güçlü performans araçları arasında oldukça popülerdir.

Alt kümeleri arasında fren dinamometreleri, girdap akımı dinoları, PTO dinoları, bazı hidrolik dynolar ve yaylı dynolar bulunur.

Fren dinamometreleri, frenleme kuvveti onu yavaşlatmaya çalışırken, değişken yüklerin uygulanmasına motorun tepkisini gözlemleyerek ölçümler yapar.

Girdap akımı dinamometreleri, dolaşan bir elektron akışının üretilmesi yoluyla bir iletken ile değişen bir manyetik alan arasında bir itme veya sürükleme kuvveti oluşturur.

PTO dyno’ları (PTO dyno’ları olarak da bilinir), bağlı bir makineye güç iletmek için harici bir sürücü kullanır. (Harici tahrik genellikle bir traktör veya kamyonda bulunur.) Torku ölçmek için PTO dinoları bir girdap akımı kullanır. Çoğu zaman, tarımsal ve endüstriyel uygulamalar için torku ölçerler.

Yaylı dinamometreler son derece basittir. Metal bir yay ve iki parçalı bir montaj yüzeyinden oluşurlar. Ölçmek istediğiniz yüke bağlandıklarında, bir ölçekten kuvveti ölçerler.

Ekipman Bileşenleri

Tüm dinamolar farklıdır, ancak genel olarak şu bileşenlerden oluşurlar: bir emme ünitesi veya sürücü, tork geliştirme aracı ve tork ve dönme hızını ölçmek için bir cihaz. Soğurucu, tipik olarak, test etmesi amaçlanan ekipmana bağlı bir tür mahfaza içindeki bir rotordur. Tork genellikle sürtünme, hidrolik sıvı veya elektromanyetik güç tarafından üretilir. Ölçüm cihazı tipik olarak bir yük hücresi veya gerinim ölçerdir, ancak vinç kantarı gibi bir tür tartı da olabilir. Not: Yük sensörleri olarak da bilinen yük hücreleri, algılanan zorlanmış mekanik algılanan mekanik kuvveti ölçülebilir mekanik sinyallere dönüştürür.

Dinamometre nasıl kullanılır

Bir test dinamometresini nasıl kullandığınız, gerçekleştirmeyi planladığınız teste veya testlere bağlıdır. Genel olarak, yine de test mühendisleri, kontrol panelini Yük Kontrolü veya Hız Kontrolü olarak ayarlayarak başlamalıdır. Bu şekilde sırasıyla yükü veya hızı ölçebilirler.

Bunu yaptıktan sonra, gaz kelebeğinin tamamen açık olduğundan ve Hız Kontrol modunun açık olduğundan emin olmalıdırlar. Daha sonra motora güç vererek düşük bir hızda başlayıp daha sonra arttırabilirler. Artıştan sonra performans ölçümü yaptırmaları gerekiyor. Bu testi, optimum hıza ulaşmak veya ayarlamak için ihtiyaç duydukları kadar tekrarlayabilirler.

Bir kuvvet ölçümü veya güç ölçümü yapmadan önce, mühendislerinizin fanlar gibi motor soğutma mekanizmalarının doğru şekilde kurulduğundan emin olmaları gerekir. Bu, aşırı ısınmadan ve bununla birlikte gelen sorunlardan kaçınmalarına yardımcı olur. Ayrıca, bir makine çalışması sırasında sıcaklığı test etmek isteyebilirler. Bu, yanlışlıkları ve hataları daha az olası hale getirir.

Faydaları Nelerdir?

Dinamometreler, kullanıcılarına sayısız fayda sağlar. İlk olarak, üreticilerin, piyasaya sürülmeden önce ürün motorlarının ve elektrik motorlarının gücünü belirlemelerine yardımcı olurlar. Üreticilerin sorunlara neden olabilecek veya onlara paraya mal olabilecek herhangi bir verimsizlik veya performans sorununu tespit etmelerine yardımcı olurlar. Bu sorunlar, yavaş güç hızlanmasından hatalı frenlere kadar her yerde değişir.

Bu bilgi ile üreticiler, optimum performans ve güvenlik seviyelerine ulaşmalarına yardımcı olmak için gerekli her türlü ince ayarı yapabilir. İyileştirilmiş performans ve güvenlik sayesinde, masraflı onarımlar veya geri çağırmalar için ödeme yapmak zorunda kalmayacaklarından daha emin hissedebilirler. Ayrıca müşterilerini ürünlerinin güvenliği konusunda temin edebilirler.

Ayrıca, daha verimli motorlar daha az yakıt tüketilmesi ve yayılması anlamına geldiğinden, dynos, motorların güçlenmesine ve daha verimli çalışmasına yardımcı olarak nihayetinde çevre sağlığına katkıda bulunur. Aynı doğrultuda dynos, üreticilerin motorlarını EPA emisyon standartlarına göre test etmelerine de yardımcı olabilir.

Dinamometreler her zaman daha gelişmiş ve daha otomatik hale gelmeye devam ediyor ve bu eğilim devam ettikçe, ölçüm hızı ve doğruluğu artarken insan hatasının derecesi azalmaktadır. Dinamometrelerin gelecek yıllarda motorların güvenliğini, gücünü, verimliliğini ve performansını iyileştirmesini bekleyebiliriz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık