Devirli Ondalık Sayıları Rasyonel Sayıya Çevirme 

devirli-ondalik-sayilari-rasyonel-sayilara-cevirme-nedir

Devirli ondalık sayıları rasyonel sayıya çevirme formülü

Devirli ondalık sayı, rasyonel sayının ondalık kısmındaki rakamların sürekli olarak ve belirli bir biçimde tekrar etmesidir. Ancak matematik formülleri sayesinde bu sayıyı rasyonel sayıya çevirmek mümkündür.

Devirli ondalık sayıları rasyonel sayıya çevirme formülü;

Devirli ondalık sayıları rasyonel sayıya çevirme konusu birçok insanın zorlandığı fakat formülün uygulanması ile kolaylıkla yapılabilecek bir konudur. Devirli ondalık sayı formülü kullanılarak rasyonel sayıya çevrilebilmektedir. 

    Devirli ondalık sayının tamamından devretmeyen kısmı çıkarıldıktan sonra bu kısım payı oluşturmaktadır. Payda ise devreden sayı kadar 9 ve devretmeyen kadar 0 atılmasıyla rasyonel sayı elde edilir. 

    Devirli Ondalık Sayıları Rasyonel Sayıya Çevirme 

    Örnek: 0,2 ondalık gösterimi ele alalım ve rasyonel sayı şeklinde ifade edelim.

    0,2 ondalık gösterimi rasyonel sayı şeklinde ifade ederken virgül sağ tarafa doğru kayar. Ancak bu gerçekleşirken aynı zamanda payda kısmında bir 0 gelir ve 10 yazılır.

    0,3 = 3/10

    Okunuşu, ‘Sıfır tam onda üç şeklinde olan ondalık gösterim, yukarıdaki örnekte olduğu gibi 3/10 rasyonel sayısına çevrilir. Bu rasyonel sayının okunuşu, ‘üç bölü on’ biçimindedir.

    Örnek: – 4,02 ondalık gösterim üzerinde rasyonel sayıya çevirme işlemi yapalım.

    Virgülün sol tarafında eğer bir tam sayı var ise o zaman rasyonel sayı tam sayılı şekilde gösterilir.

    • 4,02 = – 42/100

    Yukarıda gördüğümüz gibi virgülün sağ tarafında 2 tane rakam olduğu için alt kısmına yüz sayısı gelir. Böylece rasyonel sayı 2/100 şeklinde ifade edilir. Virgülün sol tarafında bir tam sayı olduğu için bu sebepten dolayı – 42 /100 biçiminde ele alınır ve bu şekilde yazılır.

    Yazı gezinmesi

    Mobil sürümden çık