1. Anasayfa
  2. Nedir

Demoklesin Kılıcı Deyiminin Anlamı Nedir? Hikayesi


0

Demokles’in kılıcı

Demokles’in kılıcı deyiminin hikâyesi ve anlamı nedir sorularının yanıtlarını sizler için derledik.

Demoklesin
Demoklesin Kılıcı Deyiminin Anlamı Nedir? Hikayesi

Çok eski dönemlerde yaşamış olan Demokles ile ilgili bir hikayenin ve yaşantının zamanla deyim haline gelerek kullanılması ile oluşturulmuş olan Demoklesin kılıcı makam ve mevki sahibi olmak ile alakalı bir deyimdir.

Demokles’in kılıcı halkı yönetmekle yükümlü olan idarecilerin aynı zamanda büyük sorumluluk taşıdıkları eğer sorumluluklarında ve kararlarında doğruluktan vazgeçerlerse bunun sonunun oldukça kötü olacağını ifade etmektedir.

Demokles’in kılıcı deyiminin hikâyesi

Demokles, İ.Ö. 400 yıllarında yaşamış, Siraküza hâkimi Diyonisyüs’ün yardımcısıdır. Demokles döneminde yaşadığı kral olan Diyonisyüs’ün sarayda sürmüş olduğu hakimiyeti ve saray sefasına imrenerek her yerde abartmaktaymış. Bunun üzerine kral ona bir ders vermek için kendisinin bir günlüğüne kendi yerine geçmesini istemiş etrafındakilere de ona hizmet ettikleri gibi Demokles’e de hizmet etmelerini söylemiş.

Demokles bundan oldukça keyif almış ve tam bu güçten etkilenerek kendinden geçtiği sürede başını yukarı kaldırmış ve başının tam üstünde at kılına bağlı keskin bir kılıç görmüş. Kral bu kılıçla idare etmenin yükünü ifade ederken Demokles korkudan elindeki bardağı yere düşürerek iktidar koltuğunun o kadarda rahat bir yer olmadığını anlamış.

Eski dönemlerde yaşanan bu olay zamanla iktidar sahiplerinin ve iktidar olmak isteyenlerin bu görevin ne kadar zor olduğunu anlamaları için anlatılan bir deyim olarak kullanılmıştır. Demokles’in kılıcı deyimi yöneticilerin sefa içinde olurken bir yandan da ağır sorumluluklarını konu edinen bir hikayedir.

Demokles Kimdir?

Damokles, M.Ö. 4. Yüzyılda Sirakuza’da hükümdar olan Dionysios’un sarayında yaşayan ve sarayın zevk ve sefası ile ilgili yorumları nedeniyle kral Diyonisyüs tarafından ders verilmek maksadıyla bir olay sonunda efsane olan bir kişidir.

İlginizi Çekebilir;  Mısır Seferi'nin Osmanlı'ya Ekonomik, Siyasi ve Dini Kazanımları?
Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü