1. Anasayfa
  2. Nedir

Çok Tüy Döken Kedilerde Bölgesel Olarak Dökülme Nasıl Engellenir? Tüy Dökülmemesi için Bunlara Dikkat!


0

Kedilerin Tüy Dökme Nedeni Nedir? Dökmemesi için Ne Yapılır?

Kedilerde ve tüylü hayvanlarda tüy dökme olağan bir durumdur, alopesi ismiyle de bilinir. Tüysüz kedi olarak tanımlanan cinslerde bile tüy dökme vardır. Bu bazen dönemseldir bazen de her zaman görülür.

Çok
Çok Tüy Döken Kedilerde Bölgesel Olarak Dökülme Nasıl Engellenir? Tüy Dökülmemesi için Bunlara Dikkat!

Kedilerin Tüy Dökme Nedenleri

Kediler, bazı mevsimlerde çok aşırı tüy dökmeye başlarlar, nedenleri şunlardır:

Eğer kediniz, mamadan ya da evde verdiğiniz gıdalardan, B vitaminini yeteri kadar alamıyorsa tüy dökme oranı artar. Veteriner kan değerlerine bakarak uygun bir takviye önerebilir.

Kediler de canlıdır, insanlarda olduğu gibi hormonlarda zamanla dengesizlikler yaşanabilir. Bulunduğu ortamı sevmemesi, stres yaşaması, gebelikte çok sık rastlanır.

Kedilerde tüy dökme nedenleri arasında mamanın kedinize uygun olmamasıdır. Eğer aldığınız mamalar, besin değerlerini yeteri kadar içermiyorsa o zaman kedini daha çok tüy döker. Bu konu hakkında araştırmayı internetten yapabileceğiniz gibi veteriner hekiminize danışarak da öğrenebilirsiniz. Mama değiştirmek bazen tüy dökme sorununu azaltır.

Bütün her şeyi denediniz, uygun mamaları da aldınız, vitamin de verdiniz ama halen tüy dökme çok aşırı şekilde devam ediyorsa mutlaka bir tahlil yaptırmalısınız. Bazen kediler, dışarıdan belli olmayan bir hastalık geçirebilir ve siz bunu anlamazsınız. Ara sıra eğer kedi tarakları, fırçaları ile tarama yaparsanız evin içine dökülme oranını azaltırsınız.

Kedilerin parazit aşıları tam mı? Kedinizi yeni sahiplendiyseniz ya da belirli bir süre geçtiyse iç ve dış parazit aşılarının yapılma zamanı gelmiş demektir. Bazen bunu hapla mamaların içine katarak da yedirebilirsiniz. Ayrıca parazitler size ve evdekilere de geçebilir.

Yoğun strese dikkat! Eğer kedinizin bulunduğu yeri değiştirdiyseniz, başka bir hayvan daha varsa normal düzeni bozulmuş ve stres altında olabilir. Bu durumda da çok fazla tüy döküldüğünü görebilirsiniz. Eskisi gibi mutlu olduğu ortamı sağlamaya çalışın. Özellikle yaz geldiğinde tıraş ettirmek onları çok rahatlatacaktır.

İlginizi Çekebilir;  Dürüstlüğün Yararları Neler?

Kediniz eğer çok dışarı çıkıyorsa pire de bulaşmış olabilir. Ense damlası ile pirelerden kurtulmasını sağlayın. Bu sayede tüy dökülmesinin önlendiğini göreceksiniz.

Kediler eskiden Mart ayında çiftleşseler de günümüzde hava şartlarının değişmesi onların ilişki durumunu da etkiledi. Eğer hamileyse bu durumda hormonlar nedeniyle aşırı tüy dökebilir.

Kediler, özellikle her iki baharda da tüy dökmeye başlarlar. Bu durum hem kışa hem de yaza uygun hale gelmelerini sağlar. Mevsimler değişmeye başladıkça birçok hayvan tüy döker. Kışın ısınmaya daha çok ihtiyacı oldukları için yaz aylarına göre daha gür çıkmaya başlar. Yaz geldiğinde de kısalır. Her kedide yaşanan bir durum olduğu için endişelenmeye gerek yok.

Yukarıdaki nedenlere bakıldığında, tüy dökmelerinin olağan olduğu anlaşılmaktadır. Tüy dökümü eskisine nazara arttıysa, mevsim geçişi de değilse, o zaman bir uzman yardımı almanızın vakti gelmiş demektir. Bazen kedilerde kanser bile görülebilmektedir.

Kedilerdeki Bölgesel Tüy Dökülmesinin Nedenleri

Kedilerin bütün vücudundaki tüylerin dengeli dökülmesi normal olsa da bölgesel olunca işler değişir. Eğer kediniz enfeksiyona maruz kaldıysa bölgesel olarak dökülür ve deriler görünmeye başlayabilir. Beslenme alışkanlıkları, kaza, içsel hastalıklara kadar birçok farklı nedenle bölgesel dökülmeler görülebilir.

Kedilerde Tüy Dökülmesini Önlemenin Yolları

Kedilerdeki tüy dökülmesi, içsel ya da dışsal olarak bir rahatsızlık olmadığı da kesinse evde bazı önlemler alarak tüy dökülmesinin azaltılması mümkündür. Aşağıdaki hususlara dikkat edin!

B vitamini noksanlığı, tüy dökülmesindeki faktörlerden biridir. Veteriner kontrolü sonrası takviye verilmelidir. Ama siz kafanıza göre vermeyin, fazlası da zararlı olabilir. Vitamin sonrası dökülmelerin azaldığı görülecektir.

Kedilerdeki tüy dökülmesini önlemek için dökülmelere karşı etkili mamalar satın almanız gerekir. Ucuz olsun, doysun yeter diyerek aldığınız mamalar kedinize zarar verebilir. Kedilere genelde tavuk içerikli mamalar verilse de bunu balıklı ve yaş olanla değiştirirseniz dökülmenin azaldığını göreceksiniz. Yaş mamalar diğer türlerine göre sıvı ve protein barındırır. Tüylerin daha canlı, sık ve dökülmemesi için yaş mama şarttır. Ayda 4 – 8 kere yaş mama vermek yeterli olacaktır.

İlginizi Çekebilir;  Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin Kimdir?

Tüy dökülmesini önlemek için kedinizin stresli bir yerde olmadığından emin olun. Odaya aldığınız yeni bir eşya, farklı bir bölgeye gitmesi, başka bir kedi ya da benzeri hayvanın eve gelmesi buna neden olabilir. Bu durumlar çözerseniz tüy dökülme azalacaktır.

Tüylerin eve dökülmesini azaltmak için uygun bir fırça ile sürekli tarayın. İşlevini kaybetmiş tüyler temizlenecek ve evin içinde daha az tüy göreceksiniz.

Pireler, kedilerin üstünde yuva edindiğinde bırakmazlar ve çok yoğun dökülmeye maruz bırakırlar. Deri rahatsızlıklarına da neden olabilirler. O yüzden parazitlerin, pire temizliğinin belirli aralıklarda yapılması şarttır.

Eğer kendini yeteri kadar su içmiyorsa tüy dökümü de artar. Her mevsim su istekleri değişmektedir. Sıcak havalar başladığında su miktarını artırın. Uzun süre aynı suyu vermeyin, her gün taze olarak vermeyi unutmayın. Kediler beğenmediği, kokulu suyu içmezler.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü