SinopluKoca

Cennetin Kuran-ı Kerim’de Geçen İsimleri Nelerdir?

Cennet insanlara dünyada çektikleri sıkıntı ve zorluklar karşısında iman ve ibadetleri sayesinde Allahu Tealanın mükafat olarak verdiği ve içinde eşsiz güzellikler olduğu ve Kuran-ı Kerim’de de cennetin özelliklerinden bizlere bahsedilen bir yerdir. Cennet Kuranı Kerimde kaç farklı şekilde anılmaktadır ve cennetin isimleri nelerdir hakkındaki bilgileri sizler için hazırladık.

Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde Cennetin tabakaları olduğu bildirilmektedir. Cennetin tabakaları a göre aldığı isimleri şöyle sıralamak mümkündür. 

Cennetin
Cennetin Kuran-ı Kerim’de Geçen İsimleri Nelerdir?

Cennetü’l-me’vâ (şehid ve müminlerin barınağı ve konağı olan cennet), cennet-i adn (ikamet ve ebedîlik cenneti), dârü’l-huld (ebedîlik yurdu), firdevs (her şeyi kapsayan cennet bahçesi), dârü’s-selâm (esenlik yurdu), dârü’l-mukame (ebedî kalınacak yer), cennâtü’n-naîm (nimetlerle dolu cennetler), el-makamü’l-emîn (güvenli makam).

Cennet İsimleri 

  • Adn
  • Me’vâ
  • Huld
  • Dârüs’s-Selam
  • Karar
  • Naim
  • Firdevs
  • Dârü’l- Mukâme

Kuran-ı Kerim’de yer alan ayetlerde cennet ve cehennem hakkında bilgiler ve tasvirler bulunmaktadır. Bu ayetlerde cennete ulaşmanın yolları ve cennetliklerin özellikleri belirtilirken cehennem azabı ve cehennemliklerin özellikleri de açıkça anlatılmaktadır. 

Cennet Allah’u Tealanın kullarına dünyada emirlerine ve yasaklarına uymaları ile yalnızca Allah’a tapmaları gibi kurallara uymaları karşısında verdiği ve içinde hiçbir üzüntü ve derdin olmadığı sonsuz bir hayatın olduğu bir lütuf olarak verilmektedir. 

Cennetlik olanların her isteklerinin yerine getirileceği ve kendilerini sonsuz ve sınırsız nimetlerin beklediği bir mükâfat alanı olarak ifade edilmektedir. Cennet içinde hoş kokular olan ve dünyayla kıyaslanamayacak kadar güzelliklerin bulunduğu bir yer olmaktadır. İnsanın dünya üzerinde günahkâr olması cennete ulaşması konusunda onu umutsuzluğa düşürmemesi gerektiği ölünceye kadar tövbe kapısının açık olduğu ve kulların tövbe ettiklerinde günahlarından arındığı bildirilmektedir. Allah’a imanı olan her insanın eninde sonunda cennete ulaşacağı müjdesi bulunmaktadır. 

Kuran-ı Kerim ve hadisler ışığında bildirilen kıssalarda insanın küçük bir iyi amelinin olması cennetlik olmasına vesile olabilmekte ve bu nedenle umutsuzluğa düşmeden tövbe ederek Allah’a iman etmesi ve yönelmesi tavsiye edilmektedir. 

Kur’an-ı Kerim’de cennetin anlatıldığı ayetlerde cennette, insanın istediği her şey bulunmaktadır. Bu husus bir ayette şöyle belirtilir: Zuhruf Suresi 71-72-73.Ayetler: Etraflarında altın kaplar ve kaplar dolaştırılır, orada nefsinizin arzuladığı, gözlerin hoşlandığı her şey (vardır) ve orada ebedî kalacaksınız. İşte bu, (dünya hayatında) yapmakta olduğunuz amellerinizden dolayı vâris kılındığınız cennettir. Orada size bol meyve vardır, onlardan (istediğiniz gibi) yiyebilirsiniz.

Şura Suresi 22. Ayet: Zulmedenleri, kazandıklarından korktuklarını görürsün ve şüphesiz başlarına gelecek, iman edip salih amellerde bulunanlar ise Rablerinden dilediklerine sahip olarak cennetlerin yeşeren çayırlarındadırlar. Bu büyük tercihtir.

Exit mobile version