Boyunda ve Ense Kökünde Sivilce Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

sivilcee

Boyunda ve Ense Kökünde Sivilce

Sivilceler sadece yüzde değil, boyun çevresinde ve ense kökünde de görülebilir. Bunun farklı sebepleri olsa da genelde şampuan değiştirdikten sonra karşılaşılır. Kaşıntı olmazsa fark edilmez, elle tesadüfen fark edilir. O bölgeyi temiz tutmak gerekir ama buna karşın hemen geçmeyebilir. Çünkü ense, diğer bölgelere nazaran kalın bir yapıya sahiptir.

Boyunda ve Ense Kökünde Sivilce Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Ense Kökü ve Boyunda Sivilce Çıkmasının Nedenleri

  • Hormondaki değişimler veya bozukluk
  • Adet zamanı geldiğinde
  • Yağlı cilt tipinin olması ya da şehrin kiriyle gözeneklerin kapanması
  • Gebelik
  • Kullanılan şampuanların veya kozmetik ürünlerinin alerjik yan etkisi
  • Başka bir rahatsızlık için kullanılan ilaçların olumsuz etkisi
  • Karaciğer sorunları
  • Kortizon içerikli ilaçların kullanımı ve B12 takviyesi alma
  • Yoğun stres ve depresif hal

Ense kökünde meydana gelen sivilcelerin temel sebebi gözeneklerin hava alamamasındandır. Saçlarınız hızlı şekilde yağlanıyorsa o bölgedeki gözenekleri tıkar ve sivilceler sürekli çıkmaya başlayabilir.

Saçlardaki yağlılık zamanla yattığınız bölgeye de bulaşır. Özellikle öğrenciler, bekârlar düzenli yıkamadığı için o zamanlarda daha çok görülebilir. Bu yüzden yastık kılıfları, nevresimleri düzenli temizlemek gerekir.

Vücut temizleyici jeller kimyasal içerir, kimi şampuan türleri de kişilerde sivilce oluşumuna zemin hazırlayabilir.

Ensedeki sivilcelerin bir diğer nedeni de kıl dönmesidir. Normal yağ sivilcelerine nazara ellendiği zaman ağrı hissedilebilir.

Bazı kişilerin tikler vardır. Ense, boyun kaşınmasa da el sürekli o bölgeye gider. Bu durumda da orada yağlanma, kirlenme sık görülür. Bu kişilerde sivilce geçse de sürekli tekrarlamaya başlar.

Boyun ve Ense Kökündeki Sivilceler Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer ensenizdeki sivilceler sürekli hale geldiyse uzun süre geçmiyorsa bir cilt doktoruna muayene olmak gerekir. Kıl dönmesi mi yoksa yağlanmadan mı kaynaklandığına göre uygun bir ilaç reçete edecektir.

Kirlenmeden dolayı olan sivilceler için duş alım sıklığını değiştirmek gerekir. Haftalık duş sayışınızı artırarak bölgenin temiz kalmasını sağlarsanız sivilceler geçer, oluşumu da önlenir.

Ense ve boyundaki sivilcelerin tedavisi için ilk olarak hekiminizin sizlere önerdiği sabun gibi ürünleri kullanmayı unutmayın. O bölgeyi çok sıcak suyla yıkamamaya özen gösterin. Sabunlar o bölgede kalırsa sivilceler geçmez, daha uzun süre kalır ve yenileri eklenebilir. Yıkama ve durulamadan sonra kurulamayı nazikçe yapın.

Ensede çıkan sivilcelere en hızlı çözüm, hekimin yazdığı kremi düzenli uygulamaktır. Kremde cilde zararlı, alerjiniz olan bileşenlerden içermediğini kontrol edin. Benzol peroksit barındıranlar sivilceyi daha hızlı tedavi eder.

Günde 2 – 2,5 litre su içmek ihtiyacınız olan nem miktarının korunmasını sağlar ve bu da yeni sivilcelerin çıkmasını önler.

Boğazlı kazaklar ya da bu tür kıyafetler seviyorsanız bir süre ara vermeye bakın. Ense ve boyun bölgesinin fazla kapalı kalmaması geçmesi için önemlidir.

Uzun saçlı olanlar, sivilceler geçene kadar saçlarını yukardan toplar ya da enseye dokunmayacak şekilde bağlarsa daha hızlı geçer. Yine de en uygun tedavi bir uzman desteği almaktır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık