1. Anasayfa
  2. Nedir

Boşaltım Sistemi Organları, Rahatsızlıkları, Belirtileri Nelerdir? 


0

Boşaltım

Boşaltım, isminde de anlaşıldığı gibi, tükettiğimiz gıdaların sindirilmesi ardından atılmasıdır. Böbreklerimiz, idrar yolu ve kesemiz, üretra organlarımızdandır. Bu organlarda meydana gelen; taş, kum, enfeksiyon, iltihap gibi hastalıklar da boşaltım sistemi rahatsızlıkları olarak bilinir. 

Boşaltım
Boşaltım Sistemi Organları, Rahatsızlıkları, Belirtileri Nelerdir? 

Boşaltım Sistemi Organlarımız ve Görevleri

  • Sağ ve sol böbreklerimiz, kanda atılması gerekenleri süzmeye yarar. 
  • Üreter namı diğer idrar borusu, sıvının keseye doğru gönderilmesine yarar. 
  • Mesane, idrar burada toplanır ve boşaltım isteği gelince idrar olarak atılır. 
  • Üretra namı diğer idrar kanalı, mesanedeki idrarın geçip dışarı atıldığı yoldur. 

Boşaltım Sistemi Hastalıklarının Nedeni ve Tedavisi

İdrar Yolu Enfeksiyonu Diğer Adıyla Sistit

Üretra, idrar kanalında bazen enfeksiyonlar meydana gelir. İdrar yapma sırasında acı, ağrı çekme, bulantı, istifra, idrarın renginde yaşanan değişimler ve kötü kokular, ender de olsa kan akması, cinsel birliktelik sonrası acı çekme, kasıklarda sürekli bir rahatsızlık, ağrı hissi enfeksiyon belirtileri arasındadır. Tüketilen besinler, yeterli su içmeme, cinsel ilişki enfeksiyona neden olabilir. Antibiyotik ile tedavi mümkündür. 

Böbrek Taşları veya Kumları

En ufak sorunda bile ilaca başvuranlar, sürekli enfeksiyon geçirenler, hormonal rahatsızlıkları bulunanlar, kalsiyum içeren içecek ya da yiyeceklerin fazla yenmesi, ailesel yatkınlık böbrekte kum ya da taş oluşumuna neden olabilir. Kalsiyum oksalat – fosfat biriktiği zaman taşlar meydana gelir. Böbrekteki bu taşlar, zamanında düşürülmez, kırılarak alınmazsa böbreği yıpratmaya başlar, kan gelmesine yol açabilir. İdrarın arada kanlı gelmesi taşın semptomlarındandır. Sürekli enfeksiyon sebep olabilir. Bulantı ve istifra da belirtilerindendir. Taş kimi zaman insanı yerde süründürecek kadar ağrıya yol açabilir. Eğer taşın boyutu küçükse çeşitli sıvılarla düşürülmesi beklenebilir. Şok dalga da yeni bir tekniktir, kırarak ufalanır ve idrardan atılması sağlanır. 

İlginizi Çekebilir;  8 Aylıkken (35.Hafta) Doğum Yapan Annelerin Yorumları 

Böbrek İltihap Meydana Gelmesi – Nefrit

Böbreklerin iltihaplanmasını doktorlar nefrit olarak adlandırırlar. Boşaltım sistemi rahatsızlarındandır ve sıkça görülebilir. Yanlarım ağrıyor tabiri iltihaptan kaynaklanabilir. Sağ ve sol yan orta bölümde ağrı görülür, sürekli tuvalete gitme isteği, ateşin yükselmesi, ağrının sırt bölgesine doğru yayılması, küçük abdest sırasında yanma, çok kötü kokulu idrar, belirli seviyelerde kan işime de görülebilir. 

Böbrekteki taşların atılmaya başlaması, idrar kanalındaki tümörün genişlemesi ve idrar çıkışının olmaması, farklı bölgedeki iltihaplanmalar, diş çürükleri ile uzun süre yaşamak, bazı bulaşıcı rahatsızlıklar da iltihaplanmaya yol açabilir. İltihap ilk başta basit gibi görünse de doktora gitmezseniz antibiyotiğe zamanında başlamazsanız böbrek yetmezliği gibi çok önemli sağlık problemine yol açabilir. 

Böbrek Yetmezliği 

Her organ gibi boşaltım sistemi organımız olan böbrek, görevini tam olarak yerine getiremez, vücuttan çıkması gereken maddeler eğer atılamazsa böbrekte toplanır ve yetmezlik hastalığı ortaya çıkar. Farklı bir besinden zehirlenme, vücudun çeşitli yerlerindeki iltihaplar, toksinler böbreğe zarar verir. Böbrek yetmezliğini anlamak için tahlil yapılır, idrar içinde protein – kan görünürse yetmezlik sorunu var demektir. Tedavisi için nakil lazımdır. Eğer hasta diyalize bağlanmazsa  bütün zararlı maddeler kanda toplanmaya başlar ve ölüm riski doğurur. Diyalizin amacı kanı arındırmaktır, böbreğin işini üstlenir, nakil olana kadar cihaza bağlı hayat devam eder. Organ bağışı o yüzden hayati öneme sahiptir. 

Üremi Rahatsızlığı

Üre, idrar testi yaptırdıysanız raporda rastlamışsınızdır. Üre normalde karaciğer ürer ve kan sayesinde böbreklere oradan da idrarla atılmaktadır. Eğer üreler atılmaz ve toplanmaya başlarsa üremi rahatsızlığı ortaya çıkar. Üre artarsa bilin ki böbrekler iyi çalışmıyordur. 

Albümin nedir?

Böbrek içerisinde işleve sahip nefronlar, işini yapamadığı zaman idrar içinde protein birikir ve bunun adına albümin ismi verilir. Albümin kişinin gelişmesinde rol oynar ve dokuları da iyileştirir. Fazla olması da az olması da zararlıdır, mutlaka tedavi edilmelidir.

İlginizi Çekebilir;  Z Harfiyle Başlayan Ülkeler, Başkentleri ve Kısa Bilgiler

Boşaltım Sistemi Hastalıkları Nasıl Belli Olur? Semptomları

  • Sürekli idrar gelmesi
  • Bulantıyla beraber istifra
  • Çiş sırasında yaşanan acılar
  • Kendini bitkin hissetme
  • İdrarın renginin değişmesi ve çekilmez bir koku yayılması
  • İdrar çıkışının güçleşmesi
  • Kasık – karın bölgesinde yaşanan yoğun ağrılar
  • Ateşlenme ve terleme

Boşaltım Sistemi Hastalıklarına Yakalanmamak Sağlıklı Olmak için Yapılması Gerekenler

  1. Her gün 2 ila 2,5 litre su içmek gerekir, yaz kış fark etmez. 
  2. İdrar hissi geldiği an yapılmalı, kesinlikle tutulmamalıdır. 
  3. Boşaltım sistemiyle alakası olmadığını düşündüğünüz çürükler ve iltihapların tedavisi hemen yapılmalıdır. 
  4. Tuz, baharat, yağ, acı hayatınızın olmazsa olmazı olmaktan çıkarın, aşırıya kaçmayın. 
  5. Soğuk almak çok tehlikelidir, özellikle ayaklar uygun sıcaklıkta kalmalıdır. 
  6. Genel hijyene önem vermek gerekir. 
  7. Alkollü içecekler, sigara gibi tütün ürünlerini içmeyi bir kenara bırakın. 

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü