1. Anasayfa
  2. Nedir

Biyoloji Nedir? Tarihi Hakkınızda Bilmeniz Gerekenler


0

Biyoloji

Biyoloji: Bir bitki, hayvan ya da mikroorganizmaların, canlı ya da eskiden canlı olan bütün şeylerin incelenmesidir. Biyoloji, canlı organizmaların, kökenlerinin, anatomilerinin, morfolojilerinin, fizyolojilerinin, davranışlarının ve dağılımının incelenmesi olarak da tanımlanır.

Biyoloji
Biyoloji Nedir? Tarihi Hakkınızda Bilmeniz Gerekenler

Biyoloji, hayatın incelenmesidir. Biyoloji kelimesi, Yunancadan çalışma ve yaşam gibi 2 kelimenin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Genel olarak biyologlar, evrimini, canlı organizmaların, nasıl çalıştığını ve çeşitli düzeylerde nasıl işlev gördüğünü ve etkileşime girdiğini anlamamıza yardımcı olur.

Biyolojideki ilerlemeler, bilim adamlarının hastalıklar için daha iyi ilaçlar ve tedaviler geliştirmelerine, değişen bir ortamın bitkileri ve hayvanları nasıl etkileyebileceğini anlamalarına, büyüyen bir insan nüfusu için yeterli gıda üretmelerine ve yeni yiyecekler yemenin veya bir egzersize bağlı kalmanın nasıl olabileceğini tahmin etme gibi şeyler yapmasına yardımcı oldu.

Biyoloji Tarihi

Biyoloji Tarihi, antik çağlardan beri yeryüzünde yaşamın ortaya çıkışına odaklanır. Biyolojik keşifler insanlık için çok önemli, faydalı olmuştur. Biyoloji tarihi 2 farklı türe ayrılmaktadır: Tıp üstüne yapılan çalışmalar ve doğa tarihi teorileridir. İlaçlar, mevcut biyolojik keşiflerin sonuçları değildir.

Bergamalı Hipokrat, Aristo, Galen gibi isimleri duydunuz mu? Bu değerli isimler, canlı organizmaların anatomisi ve fizyolojisini bulan kişilerdir. Çalışmaları, organizmaların, özellikle hayvanların natüralist eğilimlerine odaklandı. Theophrastus, günümüz bilim adamlarının kalbinde hala önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü Theophrastus, bütün biyolojinin ana dalları olan; zooloji, botanik, ekoloji ve taksonomi araştırmalarına katkısı çok büyüktü.

Orta çağda ilaçlarla ilgili farkındalık ön plana çıktı. Tıp bilimini ilk kez söylendiğinde Galen ve Aristoteles inanışına bakılacak olursa İslam alimleri yönünde görüş bildirilmiştir. Neolitik Devrim, biyoloji tarihinde bütün işleri değiştirmeyi başarmıştır. 10 bin sene öncesine uzanan asırlık devrim, çiftçilik ve hayvancılık uygulamalarının ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu.

İlginizi Çekebilir;  Hangisi Ateş Böceğinin Diğer Adıdır?

İnsanoğlunun incelenmesinden çok önce biyoloji, bitki ve hayvan yaşamının incelenmesine atıfta bulundu. Botanik çalışmaları şekillenmesinde çok önemli bir rol oynadı.

Botanik, Rönesans ve erken modern dönemde gelişti. Bitkiler bir süre sonra ‘materia medica’ ismiyle anıldı. Çünkü yapılan çalışmalar, bitkilerin olağanüstü tıbbi özelliklerle sahip olduğunu ortaya koydu. Yalnızca Yunan kültürünün değil, Mısır, Çin, Mezopotamya ve Hindistan’ın çalışmaları da biyolojinin olumlu yönde gelişimine etkisi olmuştur. Yin ve Yang tarafından teoriler ve Beş Aşama tarafından formüle edilen klasik Çin tıbbından, Ayurveda’nın Hint tanıtımına kadar, tıp bilimlerinin keşfi ve incelenmesi oldukça popüler hale geldi. Taocu ünlü filozof Zhuangzi, evrimle ilgili fikirlerini ilk kez 4. yüzyılda tahtalara taşıdı. Gelişmeler, 17. ve 18. Yüzyıllarda yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

Fizyolojiye nicel bir yaklaşımla ilgili teoriler ve Santorio’nun Metabolizma üzerine çalışmaları tabloları yönetti. 19. Yüzyıldaydı Biyolojik bilimin embriyoloji, sitoloji, morfoloji, bakteriyoloji, paleontoloji, coğrafya ve jeoloji gibi çeşitli dallar tanıtıldı.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü