Biber Meyve Midir Sebze Midir? Dolmalık Biber Ne Zaman Yetişir?

biber

Biber

Biber pek çok kişinin favorisi olarak yaz aylarının vazgeçilmezidir. Pek çok farklı türü olan biberin bazılarını seven, bazılarını ise sevmeyen insanlara da rastlamak mümkündür. Sivri biber, çarliston biber ve dolmalık biber olarak hem yaz aylarında hem de sonbahar mevsiminde sıklıkla tükettiğimiz sebzenin aynı zamanda meyve olup olmadığı da tartışma konusu olmaktadır.

Biber Meyve Midir Sebze Midir? Dolmalık Biber Ne Zaman Yetişir?

Acı ve tatlı olarak farklı damak tatlarına da hitap eden biberin sarı, yeşil, kırmızı gibi renklerle karşımıza çıkması ise gayet doğaldır. İçeriği birbirinden zengin vitamin ve minerallerle dolu olduğundan sağlığa faydalı yiyecekler arasında başı çekmektedir.

  • A vitamini
  • B1 vitamini
  • B2 vitamini
  • B6 vitamini
  • B9 vitamini
  • C vitamini
  • E vitamini
  • K vitamini
  • P vitamini
  • Beta karoten

En güçlü antioksidanlardan birisi olmakla beraber sahip olduğu vitaminler vasıtasıyla bağışıklık sistemimizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar. Bu yüzden de hastalıklara karşı direnci arttırır.

Biber Sebze Mi Yoksa Meyve Mi?

Hemen hemen pek çok kaynakta biberin sebze olduğuna dair ifadeler yer alır. Ki yukarıda da biberden sebze olarak bahsettik. Oysa tartışmalara konu olan bu durum gayet doğru bir tespittir. Çünkü biber bir meyvedir. Bir tohuma sahip olan ve çiçeğin evrilerek yiyeceğe dönüştüğü gıdalar meyve olarak tanımlanır. Bu süreç tam anlamıyla biberin yetişme şeklidir. Biber bitki olarak çiçeğinden büyür ve içerisine baktığınızda da tohumlarını görebilirsiniz. Üstelik tüm türleri için bu durum geçerlidir. Biber sebze değil sanılanın aksine meyvedir.

Biber Hangi Mevsimde Yetişir?

Biber genellikle yaz aylarında en bol olduğu dönemlerle karşımıza çıkar. Ancak bu sonbaharda da yetiştirilip hasadı yapılmadığı anlamına gelmez. İlk biberler elbette ki en bol zaman olan yaz mevsiminde karşımıza çıkar. Hasadın başladığı tarih Haziran ayıdır. Ağustos itibariyle ise yaz dönemi için biber hasadı sona ermiş olur.

Sonbahar içinse Eylül ayında başlayan hasat yılın sonuna kadar sürer. Neredeyse kışın gelip çattığı Aralık ayında dahi biber hasadı yapılabilir. Bu nedenle de hem yaz hem de sonbahar meyvesi olarak tanımlanır. Yazın başlangıcıyla tezgahtaki yerini alan biber bu sebeple uzun bir dönme tezgahlarda kalmaya devam eder. Haziran, Temmuz, Ağustos ile yaz hasadı, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ile de sonbahar hasadı elde edilir. Yalnızca dolmalık biberin hasadı diğerlerinden farklıdır. Dolmalık biber yalnızca Temmuz ayında hasat edilir.

Yeşil Biberin Faydaları

Yeşil biber faydaları yönünden pek çok doktorun hastalarına tavsiye ettiği bir şifa deposudur.

  • Tansiyonu ve Kolesterolü Dengeler

Damarların yapısını temizleyen, damar sertleşmesine iyi gelen bir meyvedir. Kan basıncını dengelemesi bu yüzdendir. Yüksek tansiyon hastalarına tavsiye edilir. Yeşil biberin kolesterolü düşürdüğü de bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kötü kolesterolü düşürerek dengeler.

  • Güçlü Bir Antioksidandır

Yeşil biber yiyerek vücudunuza A vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini ve C vitamini almış olursunuz. Bu şekilde vitamin deposu olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Dolayısıyla en güçlü antioksidanlar arasında gösterilir. Serbest radikal hasarlara karşı vücudunuzun korunmasında en önemli savaşçılardan birisi yeşil biberdir.

  • Kemik Odaklı Hastalıkların İyileşmesini Sağlar

İltihap önleyici özelliği olmasından dolayı anti-inflamatuardır. Artrit, osteoartrit, ramatoid ve benzeri kemik merkezli rahatsızlıklara iyi gelir. Özellikle bu rahatsızlıklardan muzdarip kişilerin yaşadıkları ağrıları dindirir. Gözlemlenen şişliklerin inmesini sağlar.

  • Göz Sağlığı İçin Önemlidir

Göz sağlığı için A vitamini çok önemlidir. Aynı zamanda gözümüzün ihtiyaç duyduğu minerallere yeşil biber sahiptir. Görüş kalitesini arttırır ve göz kusurlarına karşı koruma sağlar. Gözün sağlık durumunu stabilize eder. Katarakt riskini azaltması ise yaşlılar için önerilmesine olanak tanır.

  • Prostat Kanseri Tedavisinde Kullanılabilir

Yeşil biberin prostat kanseri olanlara önerilmesinin nedeni bileşenleri içerisinde yer alan kapsalindir. Kapsalin direkt olarak prostat kanseri tedavisinde en önemli unsurlardan birisi olarak görülür. Ayrıca tedavi dışında prostat kanserine yakalanma riskini de minimal düzeye indirir.

  • Kalp ve Damar Dostu

Tıkalı damarlara sahip olmak başımıza gelebilecek en kötü şeylerden birisidir. Bu damarların açılması içinse P vitamini önemlidir. Yeşil biber hali hazırda tıkalı damarların açılmasını sağlayabiliyorken, damarların tıkanmaması için önlem de almanızı sağlar.

  • Öksürüğü Keser

Öksürmeye başladığınızda bir ilaç kullanmak yerine yeşil biber yiyebilirsiniz. Öksürüğünüzü anında kesecektir.

Yeşil Biberin Zararları

Biber her ne kadar faydalarıyla öne çıksa da aşırı tüketilmesi zararlıdır. Yine gastrit ve ülser riski taşıyanların çiğ biber tüketmemesi gerekir. Çiğ biber gaz yaptığından pişirildikten sonra tüketmelerinde bir sakınca yoktur. Ayrıca gebelik süresince aşırı biber tüketimi düşük riskini arttırabilir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık