1. Anasayfa
  2. Nedir

Belirtme Sıfatları Nelerdir? Özellikleri ve Örnek Cümleler


0

Belirtme sıfatları

Belirtme sıfatları kendi içerisinde 4’e ayrılır ve her birinin farklı özellikleri vardır. İşaret (gösterme) – belgisiz (belirsizlik) – soru – sayı sıfatları olarak sınıflandırabiliriz ve her birinin tanımını, özelliklerini, örnek cümlelerle aktaracağız. 

Belirtme
Belirtme Sıfatları Nelerdir? Özellikleri ve Örnek Cümleler

Belirtme Sıfatları Türleri

İşaret Sıfatı Özellikleri ve Örnekleri

İşaret sıfatları adından da anlaşılacağı gibi bir şeyleri göstermek için kullanılan sıfat türüdür. İşaret parmağı kullanarak; bu, o, şu gibi sıfatları kullanabiliriz. Öte – beri – böyle – şöyle – öyle – diğeri gibi kelimeler de kullanılır. 

Çok yakın nesneleri göstermek için bu işareti sıfatı kullanılır. Az bir mesafe varsa şu denir, çok uzakta bulunanlar için o gösterme sıfatı kullanılır. 

Eğer bu – şu – o sözcüklerini, bir şeyi gösterme amaçlı kullanıyorsa sıfattır, kişiler için olduğunda zamir döner. 

Böyle – öyle – şöyle sözcükleri de isim için kullanılırsa sıfattır. Bir eylem bildiriyorsa zarfa dönüşür. Çekim eki ilave edilmiş ve bir ad için söyleniyorsa zamirdir. 

  • Bu yeşil top benim.
  • Şu ışıltılı güneş gözlüklerini istiyorum,
  • Devasa, vahşi aslan gerçekten aç görünüyor.
  • Böyle yapmak doğru değil. Sıfat
  • Problemleri şöyle yanıtlamak gerekir. Şöyle zarftır. 
  • Öylesine bu zamana dek rastlamamıştım. Öylesine zamirdir. 

Öteki – beriki sözcükleri isme yöneliyorsa sıfat adın yerine geçerse zamire döner. 

Öteki, yarın olduğunda beriki yerde uyuyacak. Öteki burada bir kişiyi temsil ettiğinden zamir, beriki ise yön belirttiği için sıfattır. 

Belgisiz Sıfatların Özellikleri ve Örnek Cümleler

Belgisiz, diğer adıyla belirsiz sıfat olarak da bilinir. Bir şeyler anlatırken, gösterirken, söylerken net bir şey ifade etmez. Bu durum, ürünlerin sayısı, miktarı olabileceği gibi farklı anlamlar da taşır. Bir – hiçbir – bütün – birtakım – nice – çoğu – kimi – tüm – bazı – her – birçok – birkaç  sözcükleri kullanılır. 

İlginizi Çekebilir;  1 Litre Kaç Grama Tekabül Eder? 1 Litre Benzin, Mazot, Yağ Kaç Gram?

Belgisiz sıfatları sayı sıfatlarından ayırt edebilmek için ona kaç sorusunu yöneltebilirsiniz. Eğer kaç sualine cevap buluyorsanız sayıdır, sayı net değilse o zaman belgisiz, belirsiz sıfattır. 

Otobüste sadece 2 kişilik koltuk boştu. 2 burada sayı sıfatıdır. 

O kadar soğuk bir gündü ki kemiklerim titredi. Buradaki bir belgisiz sıfat olarak kullanılmıştır. 

Her sözcüğü bütün şeyleri kapsadığı için belgisiz sıfat olarak geçer. Elimden her türlü iş gelir örnek olarak gösterebilir. 

Belgisiz sıfatlar bazen ek olarak zamire dönüşebilir. Aramızdan bazıları erken gelmeyi başaramadı. Bazıları burada bazı kişileri anlattığı için zamir olmuştur. 

Biraz sözcüğü cümle içinde eylem anlatıyorsa zarftır. Biraz da işimize bakalım. 

Sayı Sıfatı Özellikleri ve Örnekleri

Sayı sıfatları da kendi içerisinde dört grupta incelenmektedir.

Asıl Sayı Sıfatları

İsimlerin sayılarını bildiren sıfat türleridir. Kaç sorusuna verdiğiniz cevap asıl sayı sıfatıdır. Size kaç tane kalem lazım? 3 tane kalem alacağım. 

Sıra Sayı Sıfatı

Bu sıfat türü de hepinizin bildikleri arasında yer alıyor. –nci eki alanlar sıra sayı sıfatı olarak geçer. Yarışmada ikinci olmayı başardı. 

Üleştirme Sayı Sıfatı

Üleştirmenin diğer adı paylaştırmadır. Dağıtılan şeylerin eşit paylara ayrılmasını ifade eder. Yemekte hepimize üçer ekmek verdiler. 

Kesir Sayı Sıfatı

Kesirli sayıları ifade eden sıfat türüdür. Yüzdeli sorularda karşınıza çıkabilir. Bu arazinin % 50’si bana ait örnek olarak verilebilir. 

Soru Sıfatları Özellikleri ve Örnekleri 

İsimleri soru yoluyla gösteren sıfat türleridir. 

Kaçıncı sınıfa gidiyorsunuz örnek olarak verilebilir. 

Soru sıfatlarının görevi cümleyi soru haline getirmektir. Hangi tür yemekleri seviyorsunuz? Bu davete kaç insan katılır hiçbir tahminim yok. Kaç burada soru gibi gelse de cümle soru sayılmamaktadır. 

Bazı cümlelerde, soru sıfatları varken dahi soru cümlesini oluşturan edat olabilir. Kaç gün sonra gideceğini mi sordu? Mi edatı sayesinde soru cümlesi oluşturulmuştur. 

İlginizi Çekebilir;  P Harfiyle Başlayan Ülkeler ve Başkentleri

Ne kadar sözcüğü, isim için kullanıyorsa soru sıfatı, içerisinde eylem barındırıyorsa soru zarfı, ek alınca da zamire dönüşür. 

  • 1 hafta içine ne kadar elma yediniz? Sıfat olarak kullanılmıştır.
  • Bu iş için ne kadar ücret ödediniz? Zamir.
  • Bugün ne kadar süre çalıştınız? Zarf.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü