Bedir Savaşı Hakkında Bilgiler! Nedeni, Önemi ve Sonuçları

Bedir Şavaşı

İslam tarihinin önemli savaşlarından birisi olan Bedir Savaşı

İslam tarihinin önemli savaşlarından birisi olan Bedir Savaşı zaferle sonuçlanan ve müşriklere karşı alınmış önemli bir galibiyet olarak tarihe geçmiştir. Hz. Muhammed(sav) tarafından Mekkeli müşriklerle kıyasıya mücadele edilen Bedir savaşında pek çok önemli sonuca varmak mümkündür.

Bedir Savaşı Hakkında Bilgiler! Nedeni, Önemi ve Sonuçları

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(sav)’in askeri dehasına, stratejik anlamda ne kadar güçlü bir karakter olduğuna ve savaş taktikleriyle düşmanı nasıl yendiğine mercek tutabilmekteyiz. Aynı zamanda tarihte Mekkeli müşriklerle Müslümanlar arasında gerçekleşmiş olan ilk savaş olan Bedir Savaşı’nın zaferle sonuçlanması da sonraki savaşlar açısından önemli bir mihenk taşı olmasını sağlamıştır.

Tarih olarak 624’te gerçekleşen Bedir Savaşı karşı düşmanın çok kalabalık olmasına rağmen Müslümanların galip gelmesiyle sonuçlanmıştır. Bu askeri güç farkı Müslümanların yaklaşık olarak 305 ile 313 arasında bir sayıya sahip iken müşriklerin 1.000 kişiden fazla olduğu yönünde kayıtlara sahiptir.

624 yılında Müslümanlar ile Mekkeli müşrikler Mekke ile Medine arasında yer alan Bedir mevkiinde karşı karşıya gelmişlerdir. Bedir kuyularının bulunduğu bu mevkide kıyasıya bir savaş yaşanmış, Müslümanlar Mekkeli müşriklere karşı ilk zaferlerini kazanmışlardır.

Bedir Savaşı’nın Nedeni ve Özeti

Bedir savaşının çıkma sebepleri arasında yer alan baskılar ve ambargolar Mekke şehrinde büyük huzursuzluklara neden olmuştur. Bunu çözmek adına Hz. Muhammed(sav) önderliğinde yola çıkan Müslümanlar rotalarını Medine’ye çevirmişlerdir. Hicret böylelikle başlamıştır. Fakat Mekkeli müşrikler yine rahat durmayarak Medine’de de huzursuzluğu ve kaosu beslemek için harekete geçmişlerdir.

Bu hareketlerin neticesi olarak Medine’de olabildiğince yoğun bir baskıyla karşılaşan Müslümanlar aynı zamanda ekonomik ambargo sebebiyle çok büyük sorunlar yaşamıştır. Bu esnada müşriklerin en büyük kozları ise Mekke’de Müslümanlardan kalan tüm mal mülkü satmak olmuştur. Müslümanların varını yoğunu satmak üzere bir kervan hazırlayarak Şam’a doğru yola çıkaran müşrikler elde edecekleri tüm geliri de yine Müslümanlara karşı savaşmak için kullanmayı planlamıştır.

Öyle ki Müslümanların kendi malını mülkünü satıp elde ettikleri gelirle kuracakları ordu onlara göre Müslümanların sonunu getirecekti. Şam’a doğru yola çıkan kervanın haberini alan Müslümanlar ise kervanı engellemeyi planlayarak her koşulda kârlı çıkmayı amaçlamıştır. Burada asıl amaçları mallarını ve mülklerini kurtarmaktan ziyade müşriklerin gelir elde etmesini önlemek, onlara gözdağı vererek mutlak gücün onlarda olmadığını ispatlamaktır.

Kervanın yolunu kesmek için hazırlanan 300 kişi civarında Müslüman Bedir mevkiine konuşlanmış olsa da müşrikler bu planın haberini almışlar, kendilerini buna göre hazırlamışlardır. Topladıkları 1000 kişilik orduyla Bedir mevkiine geldikten sonra kıyasıya bir mücadele başlamıştır. Bedir Savaşının zaferle sonuçlanması Hz. Muhammed(sav)’in askeri deha oluşunun yanı sıra Hz. Ali ve Hz. Hamza’nın büyük fedakarlıklarıyla da ilişkilendirilebilir.

Bedir Savaşının Sonuçları

Bedir savaşının nedenleri arasında en önemli kriter tabii ki Mekkeli müşriklerin Müslümanlara ait mal ve mülkleri satma kararıdır. Bunu duyan Müslümanlar Şam’a doğru yola çıkan ve kendi mallarının koyulduğu kervanı kuşatarak kervanı ele geçirmeyi planlar. Bu plandan haberdar olan müşrikler ise kervanla beraber 1.000 kişilik orduyla Bedir kuyularına kadar ilerler.

Tarih 624’ü gösterdiğinde Müslümanlardan oluşan 305 ile 313 kişi arasında net olmayan bir sayıda orduyla, 1.000 kişiden oluşan müşriklerden oluşan ordu karşı karşıya gelir. Bunun sonucunda Müslümanlar ağır bir darbeyle müşrikleri mağlup eder.

Bedir savaşının sonuçları olarak ise şunlardan söz edilebilir.

  • Müslümanlar Mekke’de terk etmek zorunda kaldıkları tüm malları tekrardan geri almışlardır.
  • Ele geçirilmiş ve özgürlükleri için fidyelerini ödeyemeyecek durumda olan esirlere okuma yazma öğretmeleri karşılığında özgürlükleri vaat edilmiştir. Buna göre her esir 10 Müslüman’a okuma yazma öğreterek özgür kalmıştır.
  • 300 kişi civarındaki Müslüman ordusu tüm savaş ganimetini eşit şekilde paylaşmıştır.
  • Savaş sonrasında ölmeyen ve esir düşen Mekkeli müşrikler esir olarak alınmıştır. Özgürlüğü için Müslümanlara fidye ödemeleri istenmiştir.
  • Mekkeli müşrikler ile Müslümanlar arasındaki ilk savaş olan Bedir savaşı zaferle sonuçlanmış ve tarihe not düşülmüştür.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık