1. Anasayfa
  2. Nedir

Bebeklere Brokoli Ne Zaman Yedirilir? Bebeklerde Gaz Yapar mı?


0

Bebeklere Brokoli Ne Zaman Yedirilir?

Sağlıklı bir yaşam için hayatımızda sebzelere sık sık yer vermeliyiz. Besin değerleri ile birçok faydası olduğu gibi bebeklerin yemesi gereken zamanı da bilmek gerekir. Her ne kadar yararlı olsa da gaz yapması nedeniyle aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.

Bebeklere
Bebeklere Brokoli Ne Zaman Yedirilir? Bebeklerde Gaz Yapar mı?

Sindirim sistemimizde gaz oluşum nedeni ya yediğimiz besinlerden ya da vücuda fayda sağlayan bakterilerin besinleri parçalamasıyla oluşur. Birçok kış sebzesinde gaz yapma ihtimali vardır. Brokolideki sebep ise rafinoz şekeri içermesindendir. İnsanın anatomik yapısı bu tür şekerleri parçalama gücüne sahip değildir. Enzimlerin yetersizliğinden dolayı olur.

Tüketilen bu tür gıdalar, sağlıklı şekilde parçalanamadığı için yenildiği şekilde bağırsaklara doğru hareket eder. Enzimler parçalamaya uğraşır ama başarılı olamaz. Eğer, sizler bu tür besinleri fazla tüketmediyseniz, düzenli tüketenlere oranla daha fazla gazla karşılaşabilirsiniz. Fasulyenin de gaz yapması buna dayanır. Lahana ve kuşkonmaz gibi sebzeler de brokoli gibi gaz yapar.

Brokolinin Bebeklere Yedirilme Zamanı ve Gaz Yapan Besinler Hakkında Soru ve Cevaplar

Soru 1: Brokoli, ileri yaşlarda da gaza neden olur mu? Başka hangi gıdalar gaz yapar?

Cevap 1: Bir diyetisyenin soruya verdiği yanıt: Tabii ki yapar. Bunun dışında birçok meyve, sebze ve içecek de gaza neden olur.

  • Pırasa,
  • Enginar,
  • Turp,
  • Enginar,
  • Kereviz,
  • Karnabahar,
  • Nohut,
  • Mercimek,
  • Kuru fasulye,
  • Portakal,
  • Kavun,
  • Kiraz,
  • Kızgın yağda pişirilen besinler,
  • Yoğun baharatlar,
  • Alkollü ve gazlı içecekler de gaz yapar.

Soru 2: Merhaba hocam, brokoli gaz yapar mı? 6 aylık bebeğim var, brokoli yersem bebekte de gaz olur mu?

İlginizi Çekebilir;  MEB 5. Sınıf İngilizce 1. Ünite Hello Sorularının Cevapları

Cevap 2: Yine bir beslenme uzmanının verdiği yanıt: Evet, annelerin yedikleri besinler süt yolu ile bebeklerine de geçer. Nohut, fasulye gibi baklagiller de neden olur. Ayrıca, yemeklerin yanında severek tükettiğimiz soğanda da gaz yapma potansiyeli vardır. Sarımsak gibi gıdalar ayrıca sütün tadının da farklılaşmasına yol açar. Eğer sizin vücudunuz bu gıdalara alışık değilse, sizde ve bebeğiniz çok gaz yaparsa emzirirken yememeye özen gösterim.

Soru 3: 7 aylık bir oğlum var, brokoli ya da benzer şekilde gaz yapan diğer sebzeler vermem doğru mu?

Cevap 3: Katı halde vermeniz doğru olmaz. Ama kış sebzelerinden çorba yaparak içirebilirsiniz. Gaz sorunu çok olursa kesmelisiniz.

Brokoli ve Gaz Arasındaki İlişkiyi Gösteren Araştırmalar

NDDIC tarafından yapılan araştırmada: Alfa – galaktosidaz enzimi içeren haplarla bu tür besinlerin gaz yapmasını engellemek mümkündür. Tabii bu ilaçları doktorunuz uygunsa size reçete etmelidir. Digestive Diseases and Sciences dergisinde bir araştırma sonucuna yer verilmiştir. Alfa – galaktosidaz yerine plasebo tüketen kişiler karşılaştırılmış ve Alfa – galaktosidaz içerenin daha etkili olduğu gözlemlenmiştir.

Eğer, yukarıda bahsi geçen hapı içtiğiniz zaman, gaz sorununuz halen sürüyorsa o zaman sizler lif içerikli besinleri yediğinizde de karşınıza çıkabilir. Kadınların ve erkeklerin almaları gereken lif oranları farklıdır. Kadınlar düzenli olarak 25 gram alması gerekirken erkekler 13 gram daha fazla almalıdır. Bu verilen değerler sağlık için iyi olsa da brokoli ve türevindeki sebzelerin çok tüketilmesi aşırı gaza neden olabilir.

Brokoli rafinoz isimli şekerin dışında kükürt de içerir. Kükürt fazlalığı nedeniyle de gaz yapar.

Sebzeler her ne kadar yararlı olsa da pişirme nedeniyle birçok yararını kaybederler. Brokoli genelde; limon, sarımsak ilavesiyle salata olarak tüketilir ki bu daha yararlıdır. Her ne kadar gaz yapan bir sebze olsa da kanser türlerine karşı da kalkan etkisi görmektedir.

İlginizi Çekebilir;  Zilhicce Ayının İlk 10 Gününde Hangi Tesbih ve Dualar Yapılır?

Brokoli gaz yapar ama bu etki sizde çok fazlaysa, iç hastalıkları uzmanına görünerek, tetkik yaptırarak, gaz oluşumunun farklı bir sağlık sorununa neden olup olmadığı araştırılmalıdır.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü