Balkabağı Sebze midir Yoksa Meyve mi? Hangi Mevsimde Yetişir?

Balkabağı

Balkabağı

Balkabağı Cucurbita familyasına aittir. Çok lezzetli yemekleri yapılsa da Türkiye’de tatlı yapımındaki yeri bir başkadır. Özellikle üzerine tahin gezdirilip ceviz ekleyince muhteşem bir tatlı olur. Besin değerleri açısından da oldukça zengindir.

Balkabağı Sebze midir Yoksa Meyve mi? Hangi Mevsimde Yetişir?

Balkabağı Besin Değerleri

  • Demir,
  • Potasyum,
  • Sodyum,
  • Magnezyum,
  • Kalsiyum,
  • Protein ve fosfor gibi mineraller ihtiva eder.
  • A vitamini
  • B1 Vitamini
  • B2 Vitamini
  • B3 Vitamini
  • B6 Vitamini
  • C vitamini içerir.

Balkabağı Meyve mi Yoksa Sebze Olarak mı Geçer?

Balkabağından yemek ve tatlı yapımı yaygın olsa da aslında tohumlu olduğundan bilimsel olarak bir meyvedir. Çünkü sebzelerin genelde yaprakları, kökleri vardır. Balkabağı çok büyük bir meyve olsa da çiçek bölümünden büyüdüğü ve tohum ihtiva ettiği için meyve olarak geçer. Yazımızda sürekli sebze dersek bu herkesin o şekilde kabul ettiğinden kaynaklanıyor.

Balkabağı Yaz mı Kış mı Yetişir?

Balkabağının mevsimi kıştır. Enfes tatlısıyla damak çatlatan lezzete sahiptir. Uygun fiyatı, baymayan tadı, vitamin ve mineralleri ile muhteşem bir sebzedir. Baharın son ayı olan Kasım ve kışı ilk ayı olan Aralık’ta toplanmaya başlar. Pazarlarda kavun dilimi şeklinde bölünmüş halde satılır.

Balkabağının İnsan Sağlığına Faydaları

Balkabağı yetişme koşulları için ülkemizin hemen her noktası müsaittir. Ekonomik değeri yüksek ürünlerin yetiştiği yerlerde az rastlanır. Ankara – Sakarya – Afyon ve Düzce’de yaygın olarak çiftçilerce yetiştirilir. Ana mevsimi kış olsa da ekim için kış hariç bütün mevsimler uygundur. Ekim’in başlarında toplanır ve kesim işleminin ardından topraktaki bölümü 7 gün güneşe maruz kalarak kuruması sağlanır. Böylece kabaklar sertleşmeye başlar ve lezzeti de artar. Kabak alırken sert olmasına özen gösterin.

Balkabağının vücut direncini yükseltici etkisi vardır. C vitamini, antioksidan içeriği yüksektir ve mevsiminde düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Kışın mikroplara karşı korunmak ve vücudu diri tutmak için mutlaka yiyin.

Üreme sisteminin çalışmasına yardımcı olur.

Akne yani sivilce oluşumunu önler. Cildimizin kırışık hale gelmesi genelde yaş ilerledikçe kolajenin yeteri kadar üretilmemesinden kaynaklanır. B vitaminlerinin yanı sıra; niasi – folat – riboflavin içerir. Bu sayede yağlı ciltlerde meydana gelen aknelerin oluşumu engellenir. Cilt hücrelerini canlandırır ve kan akışını da hızlandırarak yenilenmeyi sağlar.

Saç – tırnak sağlığına iyi gelir. Kalsiyum kemiklere iyi geldiği gibi tırnakları da iyileştirir. Ayrıca magnezyum ve C vitamini de saça tırnağa iyi gelir. Bu vitaminleri düzenli alırsanız saçlarınızın canlandığını ve tırnaktaki kırılmaların azaldığı fark edeceksiniz.

Kanseri Önleyici Faydası vardır. Beta karoten, genelde havuçta duyulsa da balkabağına da rengini bu bileşen verir. Damarlarımızda, organlarımızda dolaşan toksinlerin temizlenmesinde önemli rol oynar. Kanser riski yüksek kişiler düzenli tüketirse yakalanma riski azalır. Bilimsel çalışmalar gösteriyor ki antioksidan ve A vitamini bu tehlikeleri önlemeye yardımcıdır. Kış geldiği zaman düzenli olarak yemeğini ve tatlısını tüketebilirsiniz.

Kalp krizi ihtimalini düşürür. Potasyumun az ya da çok olması zarardır. Lakin dengeli alındığında inme ve kalp krizi ihtimalleri azalmaya başlar. Böbreğinizde genetik kaynaklı sürekli taş oluyorsa buna da iyi gelir. Tansiyon rahatsızlığı olanların abartmaması gerekmektedir.

Tok tutucu özelliği vardır. Balkabağı da lif barındıran besinler arasındadır. Bu sayede sürekli açlık hissetmezsiniz ve diyetinize destek olur. Kolesterolü düzenliyi etkisi vardır. Tükettiğinizde tuvalet ihtiyacı artabilir ama bu sayede toksinler temizlenir.

Cilt sağlığı için olmazsa olmazlardandır. Kış aylarında ciltte kuruma ve yıpranma görülebilir. E vitamini ve antioksidanlar, geniş gözeneklerin küçülmesini sağlar, hücreler tekrar üretilir ve eğer vücudunuzda yaralar varsa iyileşme süreci hızlanır.

Kan şekerini düzenler. Her ne kadar tatlı bir sebze olsa da özellikle tip 2 şeker rahatsızlığından mustarip kişilere yararlıdır.

Göz sorunları, ileri yaşta daha çok görülse de genetik ya da ekrana çok bakmadan dolayı bozulma yaşanabilir. Balkabağı gözler için de yararlıdır.

Balkabağını Fazla Yemenin Zararları

Balkabağında porsiyon miktarını abartmadığınız sürece, alerjiniz olmadıkça bilinen bir zararı yoktur. Aşırı tüketim sonucunda derinizin sarardığını görebilirsiniz. Kabak biraz gaz yapabilir ve sindirimde sorunlara yol açabilir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık