B Harfiyle Başlayan Kaç İlimiz Var? İller Hakkında Kısa Bilgiler

turizm-destinasyon-ne-demek

Türkiye sınırların içerisinde Baş harfi B olan il sayısı kaçtır? Bu kentler hangi bölgede yer alır? Şehirler hakkında bilmeniz gerekenler sizler için bir araya getirdik.

Ülkemizde Baş harfi B olan 10 adet ilimiz vardır

1. Balıkesir

2. Bursa

3. Bartın

4. Bingöl

5. Batman

6. Bayburt

7. Bitlis

8. Bilecik

9. Bolu

10. Burdur

B Harfiyle Başlayan İller Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Balıkesir

Balıkesir’in Ege ve Marmara’ya uzanan toprakları vardır. 1454 kilometrekare alan ve 70 metre rakıma sahiptir. 1 milyon 250 bin 610 nüfusa sahip büyükşehirdir. Balıkesir’in doğa ile uyumlu bir şekilde harmanlanmış ilginç tarihi yerleri bulunmaktadır. 14. yüzyılın ortalarında Beyazıt tarafından yaptırılan Yıldırım Camii şehrin en eski camisidir. 1336 tarihli Karesi Bey Türbesi, Karesi Bey ve beş oğlunun mezar taşlarını içerir. Eserler de Balıkesir Müzesi’nde (Kuve-i Milliye) sergilenmektedir .

Bartın

Bartın Karadeniz Bölgesi’nde bulunan, rakımı 12 metre, yüzölçümü ise 2 bin 330 kilometrekaredir. 201 bin 711 nüfusu ile tenha kentlerimizden biridir. Antik Parthenios kentinin tarihi, bölgesinde Gasgas kabilesinin yaşadığı M.Ö. 1200 yılına kadar uzanır. Sonraki yüzyıllarda bölge; Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler ve Makedonların egemenliğine girmiştir. Daha sonra Roma İmparatorluğu’nun, Bizans İmparatorluğu’nun bir parçasıydı, MS 11. ve 13. yüzyıllar arasında Selçuklu Türkleri ve Candaroğulları Devleti’nin eline geçti. Bartın, 1392 yılında Osmanlı padişahı I. Bayezid tarafından fethedilmiştir.

Batman

Batman Güneydoğu Anadolu’da bulunan, yüz ölçümü 4 bin 477 kilometrekare alana sahip, rakımı ise 570 metredir. Nüfusu 626 bin 319’dur. Batman tarihi eserleri ve bini aşan mağaraları ile bir doğa harikasıdır. 82 sene önce petrol üretimi başlamıştır. 494 km uzunluğunda petrol boru hattı bulunmaktadır.

Hasankeyf, tarihi zenginliği nedeniyle çevrenin en popüler bölgesidir. Arapların, Selçukluların, Moğolların ve Osmanlıların çok yönlü kültürel temellerinin canlı bir kanıtı olan şehir, geçmişten çok sayıda değerli kalıntıya ev sahipliği yapıyor. Antik uygarlıklardan kalan miraslar sayesinde önemli turistik cazibe merkezi haline gelmiştir.

Bayburt

Bayburt Karadeniz Bölgesin’de yer alan, 2 bin 705 kilometrekare alan ve 1550 metre rakıma sahiptir. 85 bin 42 nüfusu ile en küçük ilimizdir.

Ünlü İpek Yolu üzerinde stratejik bir nokta olan Bayburt, geçmişte Doğu ile Batı’nın buluşma noktası olmuştur. Xenophan’ın Anabasis adlı kitabında bahsettiği, Marco Polo ve ünlü Türk günübirlikçi Evliya Çelebi’nin ziyaret ettiği şehirdir.

Bilecik

Bilecik Marmara Bölgesi’nde yer alır, 4 bin 307 kilometrekare alan sahip 850 metre rakımı vardır. MÖ 3000’li senelere dayanan tarihi olduğu düşünülmektedir. Bilecik İli, Osmanlı Devleti’nin kurulduğu topraklardır. İl, Sakarya nehri çevresinde kurulmuş olup, küçük gölet ve derelerin zenginliği ile tanınmakta ve antik çağların izlerini taşımaktadır. Şehir, çok sayıda restore edilmiş Türk evi ile ünlüdür. Turistler için giderek daha çekici hale geliyor. Önemli mimari mirası sayesinde Bilecik, Avrupa Tarihi Kentler ve Bölgeler Birliği üyesi olmayı başarmıştır. Bilecik’in 30 kilometre güneydoğusunda, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1299 yılında kurulduğu küçük bir kasaba olan Söğüt yer alır.

Bingöl

Bingöl, Doğu Anadolu Bölgemizde yer alan ve 8 kilometrekare alanı ile küçük illerimizden birisidir. 1125 metre rakıma sahip ilin nüfusu 283 bin 112’dir.

Bingöl, harika yaylaların ortasında uygun bir konuma sahiptir ve buzullarla çevrilidir. Son zamanlarda Bingöl her yıl çok sayıda doğa ve spor tutkunu bireyi kendine çeken popüler bir turistik cazibe merkezi haline geldi. Bingöl Elazığ’ın 144 kilometre doğusunda olup, geniş ve devasa Doğu Anadolu Platosu’nun yüksek kesiminde yer almaktadır.

Bitlis

Bitlis Doğu Anadolu’da yer almaktadır ve 6 bin 707 kilometrekare alan sahiptir. 1637 rakıma sahip ilin nüfusu 352 bin 277’dir. Bitlis Kalesi: Bitlis Kalesi, şehir merkezinde AVM’nin bitişiğindeki dik yamaçta yer almaktadır. Kale M.Ö. 312 yılında Büyük İskender tarafından yaptırılmış ve komutanlarından Leis Bedlis tarafından tamamlanmıştır. Kalenin içi toprakla dolu olduğu için kalenin içinde gezmek mümkün değil. Ancak, tepenin zirvesinden harika bir panoramik manzarası var.

Bolu

Bolu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ilimizdir. 8 bin 313 kilometrekare alan sahiptir. İlin rakımı 726 metredir, nüfusu ise 320 bin 14 kişidir. Bolu Mengen, Osmanlı’dan bu yana yemekleriyle ünlü olan yeridir.

Bolu ili, yeşilin ve mavinin tonlarının birbirini kucakladığı, birlikte uyuyup uyandığı, rüzgârın hala en dramatik efsanelerden birini fısıldadığı yüksek dağların doruklarında sayısız medeniyetlerin kurulduğu ve geliştiği, bolluk bırakan bir şehirdir.

Burdur

Burdur Akdeniz Bölgemizde bulunmaktadır. 6 bin 887 kilometrekare alan sahip ilin rakımı 950 metredir. 273 bin 716 nüfusa sahiptir. MÖ 7000 yılına dayanan dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Burdur, doğal ve tarihi hazineler sunan, ancak pek bir gece hayatı olmayan şirin bir şehirdir. Şehir merkezinin mimarisini incelemek, müzeyi gezmek ve lezzetli yemeklerin tadına bakmalısınız.

Bursa

Bursa Marmara Bölgesi’nde yer alan, 10,82 kilometrekare alana sahip, 100 metre rakımı olan ilimizdir. 3 milyon 147 bin 818 nüfusuyla en kalabalık şehirlerimizden biridir.

Bursa tarihinde ilk Osmanlı hükümdarının ortaya çıkışı 14. yüzyılda olmuştur. Osmanlı Krallığı’nın kurucusu Osman Gazi, Bursa’yı 1326’da kuşattıktan sonra genişleyen imparatorluğunun ilk başkenti yaptı.

Orhan Gazi, Osman’ın topraklarını Ankara’dan Edirne’ye kadar genişletti. 1359’dan beri Bizans imparatorlarına hükmeden Osmanlı İmparatorluğu’nun padişahı oldu. Bu dönem, Bursa’nın ekonomik açıdan önemli bir idari merkez olarak gelişmesinin temellerini attı.

Osmanlı İmparatorluğu 15. yüzyılın başlarında başkentini Edirne’ye taşıdığında bile Bursa önemini korudu. Bu şehirde biri Osman ve Orhan’a ait olmak üzere iki önemli tarihi mezar vardır. 17. yüzyılda Bursa’nın ipek üretimi, şehrin en önemli ihracatlarından biri haline geldi ve cömert Osmanlı saray dekorasyonları sağladı.

Bursa’nın önemi, Türkiye’nin Osmanlı’dan günümüz Türk egemenliğine geçmesinden sonra bile devam etti. Sanayi ve ticaret, Türkiye’nin çağdaş metropolü olan Bursa’yı, 1960’lar ve 1970’lerde Bursa’nın banliyölerinde yeni işletmeler ve sanayi tesisleriyle karakterize etmiştir. Bursa günümüzde Türkiye’nin en zengin kentlerinden bir tanesidir ve ticari anlamda çok önemli bir konuma sahiptir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık