1. Anasayfa
  2. Sözler

Aza Kanaat Etmeyen Çoğu Hiç Bulamaz Atasözünün Anlamı Nedir?


0

Aza Kanaat Etmeyen Çoğu Hiç Bulamaz

Atasözleri ve anlamları hayatımıza yön verebilir. Aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz atasözünün de bunlar arasında olduğunu söyleyebiliriz. Hadis olarak da anıldığını duymanız mümkün olan bir atasözü olması manasının biraz daha derinleştiğini gösterebiliyor. Her zaman için az olanlar birike birike çoğu oluşturur minvalinde bir anlama sahip olan atasözü aynı zamanda az olana burun kıvıranların çok olana asla erişemeyeceğine de vurgu yapıyor.

Aza
Aza Kanaat Etmeyen Çoğu Hiç Bulamaz Atasözünün Anlamı Nedir?

İnsanoğlu hayatı boyunca her zaman biraz daha fazlasını elde etmek için mücadele etmiştir. Bu insani bir dürtü olmanın yanı sıra aynı zamanda yaşam konforu gibi talep edilmesi normal karşılanabilecek bazı beklentilerden dolayıdır. En basit örneğini ise paradan yana vermek mümkündür.

Kimse az bir parayla kanaat ederek ucu ucuna yaşamayı kendisine layık görmez. Oysa az parayla mutlu ve huzurlu bir yaşam idame ettiremeyenler bunu çok parayla asla yapamazlar. İşte bu noktaya dikkat etmek ve öncelikleri buna göre belirlemek gerekir. Aynı durum sahip olunan mal mülk ya da maneviyat için de geçerlidir. Her şeyin en fazlasını istemeden önce sahip olunanla mutlu olmayı öğrenmek gerekir.

İşe girdiği gibi terfi bekleyen, çıraklık yapmadan usta olmanın hayalini kuran, uzun süreli bir çalışan olmadan patronluğu kovalamaya başlamış olan insanlar bu atasözünün ne kadar değerli olduğunu bizlere hatırlatıyor. Aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz atasözünde bu gibi durumların tümünü kapsayan birleştirici bir anlam yatıyor. Her zaman için şükretmeyi bilen, elindekiyle yetinebilen ve ufak adımlarla daha iyi bir yaşama ilerleyenler kazananlar olacaktır.

İlginizi Çekebilir;  Her Yiğidin Yoğurt Yiyişi Vardır Atasözünün Anlamı Nedir?

Aza Kanaat Etmeyen Çoğu Hiç Bulamaz TDK Anlamı

TDK tarafından aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz atasözü anlamsal olarak açıklanmıştır. Daha büyük hedeflere ulaşabilmek için öncesinde sahip olunan küçük şeylerin değerinin bilinmesi gerektiği yönünde bir açıklama görüyoruz. Yetinmeyi bilmek, kanaat etmek gibi tavsiyeler için önemli bir cümle yapısı vardır.

Aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz atasözünü örnek cümlelerde şöyle açıklayabiliriz.

  • Bu uğurda bütün servetini kaybetti, aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamazmış.
  • Öğretmenim hep derdi ki: ‘’Aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamazmış’’
  • Harçlığımın azlığından şikâyet ettikçe babam ‘’Oğlum aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamazmış’’ derdi.

Aza Kanaat Etmeyen Çoğu Hiç Bulamaz Sözü Hadis-i Şerif Mi?

Günümüzde atasözleri ve deyimler bize pek çok noktada geçmişten gelen rehberler olarak görülüyor. Hadisler için de aynı şeyi söylemek mümkün. Anlamsal açıdan bakıldığında da aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamazmış sözü hadis mi diye merak edenlerin sayısı oldukça artıyor.

Ancak aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz sözünün bir hadis-i şerif yani peygamber efendimiz Hz. Muhammed(sav) tarafından söylendiğine dair net bir kaynak bulunmuyor. Yalnızca ilham açısından pek çok hadisinden faydalanılarak ortaya atılmış bir söz olduğu kanısına varmak mümkün.

Örneğin Kuran-ı Kerim’de de İbrahim Suresi 14/7 der ki ‘’Eğer şükrederseniz arttırırım’’. Dolayısıyla kanaat etmenin ve yetinmenin anlamı hemen hemen aynı şekilde zikredilmiş. Yine Ahmed Hanbel hadislerinden birisinde de ‘’Aza şükretmeyen çoğa da şükretmez’’ buyrulduğu görülmüştür. Yine anlamsal olarak son derece yakın.

Yine de net bir biçimde aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz sözünün hadis değil atasözü olduğunu vurgulamakta fayda var.

Aza Kanaat Etmeyen Çoğu Hiç Bulamaz Atasözünün Hikâyesi

Aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz atasözünün ana fikri daha fazlasını elde etmek için elindeki küçük şeylerin kıymetini bilmekten ibarettir. Atasözünün hikâyesi ise günümüz toplum bilincinin bir getirisi olan doyumsuzluğa dayanmaktadır.

İlginizi Çekebilir;  Ne Oldum Dememeli Ne Olacağım Demeli Atasözünün Anlamı Nedir?

İnsan yaşamı belirli bir zamanı kapsar ve zaman her zaman tam gaz akmaya devam eder. Siz sürekli olarak belli bir noktaya takılı kaldığınız sürece bu zamandan faydalanamaz, zamanın esiri olmak zorunda kalırsınız. Oysa zamanın içerisinde var olmak, zamanı iyi kullanmak her zaman için sizin elinizdedir.

Aza kanaat etmeye zamanın farkına vararak, kendi benliğinizi değerlendirerek ve mutluluğun aslında elinizdekilerde olduğunu öğrenerek başlayabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki insanoğlu her zaman biraz daha fazlasını isteyecek ilkel dürtülere sahiptir. Ev sahibi olmayanlar kirada otururken bir eve sahip olmayı umarlar. Bir eve sahip olanlar ise daha fazla odası olan bir evin hayalini kurarlar. Daha büyük bir eve sahip olanlar ise bir yazlık ya da ikinci bir eve sahip olmayı düşlerler.

Bunun net bir sonu yoktur. İşinizde beklediğiniz terfi gelmiş olsa bile bir sonraki üst pozisyon için yine içinizde istek olacaktır. Eğer bu istekleri bastıramayıp sürekli olarak karamsar bir hayat yaşarsanız hiçbir zaman hedefinize ulaşamazsınız. Oysa elinizdekilerin kıymetini bilerek mutlu bir hayat yaşarsanız hem zamanı iyi değerlendirmiş, hem de o daha büyük hedeflere bir adım yaklaşmış olacaksınız. Aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz atasözü işte bu gaflete düşmüş olanları kendisine getirebilmek için ortaya atılmış bir cümledir.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü