1. Anasayfa
  2. Nedir

Ayak Parmaklarında ve Topuklarda Yaşanan Soyulmalara Zeytinyağı Çözümü


0

Çeşitli cilt problemleri

Çeşitli cilt problemleri ayaklarımızda soyulmaya sebep olabilir. Bunun en net göründüğü yerler topuklar olarak bilinse de aslında bazı insanlarda ayak parmaklarında da ciddi boyutlarda görülebilir. Ki egzama gibi ciddi dermatolojik rahatsızlıklar bu duruma sebep olabiliyorken aynı zamanda sıvı tüketimi de sebepler arasında önemli bir rol oynayabiliyor. Doğal pek çok metodu uygulayarak ayak soyulmalarının önüne geçmek ve tedavi etmek mümkündür. Ayrıca altında yatan sebebin teşhis edilmesiyle beraber cildiye muayenesi sonrasında ilaç kullanımı da gerekli görülebilir. 

Ayak
Ayak Parmaklarında ve Topuklarda Yaşanan Soyulmalara Zeytinyağı Çözümü

Ayaklarda ve Topuklarda Soyulmanın Nedenleri

Ayaklarda soyulma ya da topuk soyulması sorunuyla karşılaşıyorsanız muhtemel sebepleri arasında şunlar yer almaktadır.

  • Cilt Kuruluğu

Cilt kuruluğu en önemli topuk soyulması sebepleri arasındadır. Cildimizin elastik yapısı kurudukça soyulmaya ve çatlamaya meyil gösterir. Dolayısıyla kuru cilt yapısına sahip olan kişilerde hali hazırda cilt problemleri çok daha yaygındır. Aynı zamanda soyulma dışında kanama, derin çatlaklar ya da benzer cilt problemleri de baş gösterebilir. Buna sigara kullanımı, susuz kalma, düşün nem miktarı ya da uzun süredir sıcak su kullanarak duş almak gibi etkenler dış faktörler olarak sebep olabilir. Genetik yapı ve yaşlanma ise herkes için ortak iç faktörler arasında yer alır. Ek olarak tiroid rahatsızlıklarının bir semptomu olarak görülebilir. 

  • Egzama

Egzama teknik açıdan bakıldığında bağışıklık sisteminizin yarattığı bir yanlış alarm döngüsüdür. Bağışıklık sistemi bazı sağlıklı hücreleri zararlı olarak görür ve bunlarla savaşmaya başlar. Bunun getirisi olarak ise dermatolojik açıdan ciddi bir rahatsızlık baş gösterir. Ciltte oluşan lekeler, cilt döküntüsü, kuru bir cilt yapısı, çeşitli cilt kabarcıkları, ciltte kızarıklıklar ve ağrı en çok görülen belirtilerdir. Egzama sonucunda ayak parmaklarında başlayan ve topukta da görülen dökülmeler gayet normaldir. 

  • Mantar
İlginizi Çekebilir;  Turuncu Renkli Meyveler Nelerdir?

Ciddi bir enfeksiyon olarak son derece yaygın görünen mantar enfeksiyonunun ayak soyulmalarının başlıca nedenleri arasında olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle kızarıklık ve kaşıntıyla beraber görülen soyulmalar için mutlaka doktora başvurmalısınız. Cildiyeden alacağınız randevu ile beraber ilaç kullanımı kesin çözüm sağlayabilir. 

  • Sedef

Sedef hastalığı tıpkı egzama gibidir. Bağışıklık sisteminin aslında sağlıklı olan hücre yapılarına saldırması sonucunda cilt hücreleri daha hızlı bir biçimde çoğalır. Çünkü bağışıklık sistemine karşı direnç gösterir. Sedef hastalığı yaşayanların genellikle soyulma görülen noktaları ayak parmakları, ayakların alt kısmı, dizler ve dirseklerdir. 

  • Atlet Ayağı

Bir diğer deyişle sporcu ayağı olarak da tanımlanan bu rahatsızlık aslında bir tür mantar enfeksiyonudur. Bulaşıcı olması dışında ayak parmaklarında, tırnakların alt kısmında ve ayağın parmak üzeri kısımlarında görülebilir. Ortak kullanılan tuvaletler, duşlar ve havuzlar en büyük sebepler arasındadır. Ancak evde ıslak zeminli bir banyoya çıplak ayakla basarak atlet ayağı enfeksiyonunu kapabilirsiniz. Cilt kuruluğu kaynaklı soyulmalar kısa sürede başlar ve ilaç kullanımı olmadan kontrol altına alınması zordur. 

  • Diyabet

Şeker hastalığının en önemli dezavantajlarından birisi kan dolaşımını etkilemesidir. Yavaşlayan kan dolaşımı ile beraber uzuvlara ulaşan kan miktarında da azalma görülür. Bu yüzden en uç nokta olarak gördüğümüz ayak parmaklarımızda soyulmalar, cilt döküntüleri ve çatlaklar oluşabilir.

  • Yeterli Su İçmemek

Dehidrasyon vücudun susuz kalması için kullanılan bir terimdir ve pek çok sağlık sorununun başlıca kaynakları arasında yer alır. Deri dökülmeleri ve ayakta soyulma için de önemli bir faktördür. 

Ayaklarda ve Topuklarda Soyulma Nasıl Geçer?

Öncelikle ayak parmaklarınızda ve topuklarınızda soyulma görüyorsanız ve bu sorunu uzun süredir yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir Cildiye doktoruna görünün. Uzman dermatolog tarafından yapılan muayene sonrasında soyulmaya sebep olan ana faktör teşhis edilerek buna uygun bir tedavi metodu belirlenecektir. Altında yatan sebebin egzama, sedef, mantar enfeksiyonu ya da dehidrasyon olup olmadığını bilmeden ayak soyulmaları nasıl geçer sorunun yanıtını vermek olanaksızdır. 

İlginizi Çekebilir;  Mümtaz Nedir Ve Ne Anlama Gelir? Örnekler

Yine de ayak bakımınızı aksatmamak ve düzenli yaşamak aslında ayakta oluşan soyulmaları ciddi oranda azaltabilir. 

  • Düzenli olarak günlük 2,5 litre su için. Bu yaklaşık olarak 8-10 bardağa tekabül etmektedir. Ayrıca çay, kahve ve diğer sıvılardan bağımsız olarak 8-10 bardak su içmeniz gerekir. 
  • Ayaklarınızı her gün havalandırın ve bu aşamada vazelin gibi nemlendirici bir krem sürün. 
  • Düzenli çorap değiştirin ve ayakkabı temizliğine önem verin. 

Ayak ve Topuk Soyulmaları İçin Doğal Çözümler

Ayak parmaklarınızda soyulma gördüğünüzde bunun için doğal yollarla uygulayabileceğiniz tedavileri araştırabilirsiniz. Çünkü bir ilaç kullanmaktansa doğal bir metot uygulayarak iyileşme görmek herkesin ortak gayesine dönüşmüş durumda. 

  • Ilık Su Uygulaması 

Düzenli bir biçimde uygulandığında ayaklarınız için uygulayabileceğiniz en etkili bakım kürü olarak önerilebilir. Çünkü ılık su doldurduğunuz bir kabın içerisine ayaklarınızı sokarak 10 dakika kadar bekletmeniz durumunda tüm ölü hücrelerden ayaklarınızı arındırabilirsiniz. Temizliğini sağlayabilir ve aynı zamanda ponza taşıyla ölü derilerin yarattığı fazlalıklardan kurtulabilirsiniz. Ilık suyun içerisine tuz eklemek herkesin bildiği bir metot olarak öne çıkıyor. Tuz olarak epsom tuzu tercih etmeniz etkisini daha iyi görmenizi sağlar. Ayrıca ayaklarınızı 10 dakika beklettikten sonra bir nemlendirici sürerek hemen çorap giyip ayaklarınızın nem dengesini korumasını sağlayabilirsiniz. 

  • Gül Suyu 

Boş bir kabın içerisine bir miktar gül suyu koyun ve gül suyu miktarıyla aynı miktarda gliserin ekleyin. Güzelce karıştırdıktan sonra ayaklarınıza sürerek uygulayabilirsiniz. Sürdükten sonra 20 dakika kadar bekleme süresi vardır ve ardından ayakların güzelce yıkanarak temizlenmesi gerekir. Her gün sabah ve akşam olmak üzere iki kez uygulamak ayak soyulmalarına iyi gelmektedir.

  • Vicks Sürmek

Vicks cildi yumuşatan yapısı sayesinde pek çok sorunda kullanılabiliyor. Ayak soyulmaları için de ayağınızı Vicks ile kaplayın ve birkaç dakika elinizle masaj yaparak yedirin. Ardından ayağınızı temizlemeden çoraplarınızı giyerek yatıp uyuyun. Gece boyunca Vicks ayağınızda kalsın. Sabah kalktığınızda ise ayaklarınızı yıkayıp temizleyerek değişimi görün. Bir hafta boyunca her gün bir kez olmak kaydıyla tekrarlayabilirsiniz. 

  • Aloe Vera Jel 
İlginizi Çekebilir;  HCG Değerleri Ne Anlam İfade Eder? Neyi Gösterir?

Ciltle alakalı pek çok bakım kürünün ana etken maddesi olan aloe vera jelini ayaklarınızda yaşadığınız soyulmalar için de kullanabilirsiniz. Uygulamaya başlamadan önce 2 yemek kaşığı kadar aloevera jeli için 1-2 damla E vitamin yağına ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz. İkisini karıştırdıktan sonra ayaklarınıza sürerek uygulayın. Ayaklarınızda tamamıyla kuruduktan sonra yıkayabilir ve ılık su kullanarak bakımınızı tamamlayabilirsiniz. Günde birkaç defa tekrarlanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ayak soyulmalarını gidermesi için bir hafta kadar düzenli yapılması tavsiye edilmektedir. 

  • Zeytinyağı kullanımı

Doğal bir mucize olan zeytinyağı özellikle topuklarda görülen deri soyulmalarını hızlı bir biçimde kesebilir. Aynı zamanda zeytinyağını tek kullanmak yerine Hindistan cevizi yağı ya da badem yağı ile karıştırarak da sürebilirsiniz. Etkisi çok daha gözle görülür olacaktır. Bir miktar ılık hale getirdiğiniz zeytinyağını ve karıştırdığınız diğer yağı eliniz yardımıyla ayaklarınıza yedirerek masaj yapın. Herhangi bir uygulama süresi sıkıntısı olmadığı gibi günde 2-3 kez tekrarlanmasında dahi hiçbir sağlık problemi yaşamazsınız. Ayak ve topuk soyulmalarına doğal tedavi olarak bu problem tamamen bitene kadar kullanmaya devam edebilirsiniz. 

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü