1. Anasayfa
  2. Nedir

Atatürk Birinci Dünya Savaşı’nda Hangi Cephelerde Savaştı?


0

Atatürk Birinci Dünya Savaşı’ndahangi cephelerde savaştı?

Onun hayatını merak eden ve tarihe ilgi duyan herkesi ilgilendiren bir soru. Ayrıca ödev ve sınavlarda da çok işe yarayan bir bilgi.

Atatürk
Atatürk Birinci Dünya Savaşı’nda Hangi Cephelerde Savaştı?

Öyleyse lafı uzatmadan anlatalım, Mustafa Kemal’in I. Dünya Savaşı’nda savaştığı cepheler neler?

Atatürk’ün I. Dünya Savaşı Sırasında Savaştığı Cepheler

Osmanlı savaşa dâhil olduktan sonra birçok cephe açıldı ve savaşın kapsama alanı iyice genişledi. Mustafa Kemal’in emrinde 3. Kolordu vardı. 19. Fırka Komutanlığı Tekfurdağ’da kurulacaktı.

Atatürk yarbay olarak vazife yapıyordu. Birinci Dünya Savaşı esnasında kronolojik sıraya göre aşağıdaki cephelerde mücadele etti:

Çanakkale Cephesi

Mustafa Kemal Çanakkale’de Mehmet Esat Paşa’nın (3. Kolordu komutanının) emrinde savaştı. Yeni Zelanda ve Avustralya (Anzak) askerlerî birlikleri Arıburnu’na kadar geldi.

Atatürk, Conkbayırı Taarruzu ile onların Yarımada’ya kadar ilerlemelerine engel oldu.

19. Tümenin başına geçti ve bu taarruzu stratejik bir şekilde yönetti. Kazandığı başarılardan dolayı 1 Haziran 1915 tarihinde albay rütbesine getirildi.

Kireçtepede Anafatalar komutanı çetin bir mücadele verdi. Anafartalar zaferlerine de imza atarak başarılarına bir yenisini ekledi.

Çanakkale Cephesi’nde; Anafartalar, Conkbayırı ve Arıburnu mevkilerinde savaşan Atatürk, tüm bu yerlerde üstün başarı gösterdi.

Birinci Dünya Savaşı cepheleri içerisinde zafer kazandığımız tek cephe Çanakkale Cephesi oldu.

Kafkas Cephesi

Burada Türk ordusu Ruslarla savaştı. Orduyu Enver Paşa yönetiyordu.

Bu cephede gerçekleşen taarruz, Almanya devletinin kışkırtmaları sebebiyle başlamıştı. 1916 tarihinde Ruslar karşı saldırıya geçti.

Van, Trabzon, Erzincan, Muş, Bitlis ve Erzurum’u ele geçirdiler.

Doğu Anadolunun düşman tarafından istilâ edilmesi üzerine Atatürk Kolordu Komutanı sıfatıyla Bitlis-Muş-Diyarbakır cephelerine geldi.

İlginizi Çekebilir;  Erkek Bebek Olması için Doktorlar Ne Öneriyor? Adetin Kaçıncı Günü İlişki Olursa Bebek Erkek Olur?

1916 yılının 1 Nisan günü Tuğgenerallik rütbesine yükseldi. I. Dünya Savaşı cepheleri arasında Kafkas, şiddetli çatışmalara sahne oldu. Nihâyet Muş ve Bitlis toprakları düşmanlardan temizlendi.

Filistin – Suriye Cephesi

Atatürk ve beraberindekiler bu cephede İngilizlerle savaştı. 6. ve 7. Orduların birleşmesiyle oluşan yıldırım Orduları, General Limon von Sanders tarafından komuta edildi.

Yıldırım Orduları’nda bulunan 7. Ordunun komutanı ise Atatürk’tü. İngilizler kısa bir sürede Suriye’ye doğru ilerlediler.

Bunun üzerine Atatürk, Halep bölgesinde orduya geri çekilme emrini verdi. Böylelikle savunma hattı meydana getirdi ve İngilizlerin ilerlemesine mânî oldu.

Bu başarının ardından Mustafa Kemal’in mertebesi yükseltildi ve Yıldırım Orduları’nın yeni komutanı oldu.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 1
    k_t_
    Kötü