1. Anasayfa
  2. Nedir

Asit Yağmurlarına Neden Olan Gazlar Nelerdir? Etkileri ve Korunma Yolları


0

Asit Yağmurları

Asit yağmurları hava kirliliğinin sonuçlarından biridir. Yakıtların yanması sonucu oluşan gazlar, havadaki oksijen ve su buharı ile reaksiyona girerek yağmur olarak yeryüzüne düşen asitlere dönüşür. Toprağın ve yüzey sularının bu şekilde asitlenmesi, ekosistemler üzerinde yıkıcı etkiler yaratmakta ve canlılar için ciddi bir tehlike oluşturmaktadır.

class=
Asit Yağmurlarına Neden Olan Gazlar Nelerdir? Etkileri ve Korunma Yolları

Volkanik patlamalar, depremler, doğal yangınlar, yıldırımlar ve bazı mikrobiyal süreçler atmosfere kükürt dioksit ve azot oksitler salmaktadır. Ancak, nedeni insan eyleminden kaynaklanan sanayi ve elektrik santrallerinde yakıtların kullanılmasından, motorlu taşıtlardan çıkan gazlardan, az da olsa hayvancılık yaparken kullanılan organik ürünlerde çıkan amonyaklar neden olabilir.

Asit Yağmurlarının Etkileri Nelerdir?

Yağmurun pH’ı sülfürik asit ve nitrik asit ile birleştiğinde değişir, bu nedenle yere veya suya düştüğünde kimyasal özelliklerini değiştirir ve ekosistemlerin dengesini tehlikeye atar.

Okyanuslar üretkenliği kaybedebilir. Deniz sularının pH’ının düşürülmesi, farklı organizmalar ve hayvanlar için bir besin kaynağı olan, besin zincirini değiştirebilen, farklı deniz türlerinin yok olmasına yol açabilen fitoplanktonlara zarar verir.

İç sular da çok hızlı bir şekilde asitlenir, bu özellikle endişe verici çünkü gezegenin suyunun sadece %1’i temizdir ve balıkların %40’ı burada yaşamaktadır. Metal iyonlarının (esas olarak alüminyum iyonları) konsantrasyonunu artırır, asitlenmiş göllerde birçok balık, amfibi ve su bitkisinin ölümüne yol açabilir. Yer altı sularına akması da tehlike arz eder.

Düşük pH seviyesi ve alüminyum gibi metallerin konsantrasyonu, bitki örtüsünün ihtiyaç duyduğu suyu ve besin maddelerini uygun şekilde emmesini engeller. Bu köklere zarar verir, büyümeyi yavaşlatır ve bitkileri daha zayıf, hastalıklara, zararlılara karşı daha savunmasız hale getirir.

Asit yağmuru ayrıca sanatsal, tarihi ve kültürel mirası da etkiler.  Binaların ve altyapıların metalik elemanlarını aşındırır, anıtların dış görünümünü bozar. En büyük hasar mermer gibi kalkerli yapılarda meydana gelir.

Asit Yağmurlarından Nasıl Kurtulabiliriz?

Çevrenin asitlenme sorununun çözümü insanların elindedir: Asit yağmurunu azaltmak için kirletici emisyonlarını azaltmak esastır.

  • Fabrikalar tarafından kullanılan suyu nehirlere geri göndermeden önce filtrelemek ve detoksifiye etmek gerekir.
  • Endüstrilerde kirletici gazların emisyonunu azaltmak gerekir.
  • Yenilenebilir enerji üretimini ve kullanımını teşvik etmek fosil yakıtların zararları etkilerini azaltacaktır.
  • Fabrika ve şirketlerin enerji tasarrufuna gitmesi sağlanmalıdır.
  • İnovasyonu ve yeni teknolojileri teşvik etmek gerekir. Enerji tüketimini optimize etmeyi ve yenilenebilir enerji geliştirmeyi düşünmek gerekir.
  • Her yere beton dikmek yerine ağaçlık alanlar çoğaltılmalıdır.
  • Evde kullanılan enerjinin de tasarruflu kullanılması sağlanmalıdır.
  • Motorlu araçlar yerine bisiklet gibi sağlıklı araçlara yönelmek için insanları teşvik etmek gerekir.
İlginizi Çekebilir;  Ayakta Durmak Zayıflatır mı? Kaça Kalori Yaktırır?

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü