SinopluKoca

Argüman Nedir?

Argüman nedir ve argüman çeşitleri nelerdir ile felsefi argüman çeşitleri hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Argüman
Argüman Nedir?

Birçok bilim insanına göre argüman bir iddiayı desteklemek için ortaya koyulan güçlü ve haklı gerekçeleri oluşturmaktadır. Argümanlar iddiaların oluşturulmasında ve gerekli dayanakların belirlenmesinde geçen argümantasyon sürecinde netleştirilmektedir.

Günlük hayatta birçok konuda ortaya çıkarılan iddiaların kanıtlanması ve desteklenmesi in argümanlar oluşturulmaktadır. Argüman geliştirme süreci ortaya atılan iddianın ve gerekçenin büyüklüğüne göre değişebilmektedir. Gün içerisine kişiler farkında olmada kendi fikirlerine argüman geliştirmektedir. Argümanlar kendi içlerinde birçok türde incelenmektedir. Bunları şöyle sıralamak mümkündür.

Analitik Argümanlar; bir konu hakkında analitik olarak detaylandırılan argümanlardır. Bu argümanlar tümden gelim ve tümevarım gibi araçlar kullanılarak ve genelden özele ve özelden genele yargı barındırmaktadır.

Retorik Argümanlar; retorik argümanlar iddianın etkili bir şekilde sözlü olarak ifade edilmesi ile oluşmaktadır. Dinleyenlerin etkilenmesi ve ikna olması için birçok çalışma ve teknik kullanılarak uygulanmaktadır.

Diyalektik Argümanlar; diyalektik argümanlarda iki veya daha çok kişinin konuşmasına dayalı argümanları temsil etmektedir. Kendi düşüncelerini karşıdakine kabullendirme esasına göre şekillendirilmektedirler. Geçmişte Sokrates’in savunması gibi eserlerde bu özelliklere rastlanmaktadır.

Felsefi Argümanlar; felsefi argümanlar birçok düşünürün belli bir fikri ve düşünceyi belirlemek ve iddiasını kabullendirmek için ortaya koyduğu çalışmaların tümünü kapsamaktadır. Felsefi argümanlarda düşüncenin dayandığı neden ve sonuç ilişkisi güçlü bir biçimde ifade edilmektedir. Felsefi argümanlarda belirtilmek istenen konu dil ile ifade edildiği gibi belirli çalışmalara da dayandırılmış yapıdadır.

Felsefe yapısı itibariyle görüşlerin her birinin bir argümana dayandırılması gerekmektedir. Bu nedenle felsefe ile argüman ve argümantasyon süreci birbirinden ayrı düşünülmemektedir. Felsefi olarak ortaya konulan görüşlerin başkalarına ispatı ve değerlendirmeye alınması için güçlü argümanlar oluşturmak gerekmektedir. Geçmiş dönemlerde birçok filozof argümantasyon sürecini oldukça önemsemiş ve ortaya çıkardığı fikir ve görüşlerde felsefi argümanları kullanarak ilerlemiştir.

Exit mobile version