1. Anasayfa
  2. Nedir

Ankara Savaşının Nedenleri, Sonuçları ve Tarihi


0

Ankara Savaşı

Ankara Savaşı, Fetret Devri’nin başlangıcı olmuş, Osmanlı tarihi için farklı nedenler ve sonuçlar doğurmuştur. Peki, bu savaş kimler arasında oldu? Tarihi nedir? Savaşın tarafı padişahlar kimlerdir?

Ankara
Ankara Savaşının Nedenleri, Sonuçları ve Tarihi

Osmanlı İmparatorluğu’nun padişahı o dönemde I. Bayezid, namı diğer Yıldırım Bayezid idi. Moğolların başında ise o dönem çok güçlü olan Timur yer alıyordu. Aslında savaşın nedeni başta komik bir olaya dayanıyor. İki hükümdar kendi aralarında mektupla haberleşirken birden savaşa neden oluyor.

Timur akıllı bir liderdi. Etrafında kuvvetli yapılanmalar görmek istemiyordu. Anadolu’da ben de hak talep ediyorum diyerek Osmanlı’ya ait yerlere de bulaşıyordu. Ayrıca burada çok acımasızca davranması Osmanlı’yı savaşa mecbur bırakmıştı. Savaşın galibi Moğollar, yani Timur olmuştu. Bir Osmanlı Padişahı esir düşmüş, Fetret Devri başlamış, imparatorluk daha o dönemde yıkılma tehlikesi geçirmişti. O dönemde diğer ülkeler arasında yüzyıl savaşları yaşanması sayesinde Osmanlı’ya saldıran olmamıştı. Tabii, barışçıl politikalar izlenmesi, halka iyi davranılması da etkiliydi.

Ankara Savaşı Hangi Tarihte Yaşandı?

15.yüzyılın başlarıydı, yani 20.07.1402 yılında Osmanlı ve Moğollar Ankara’da savaşmaya başladı. I. Bayezid sekiz ay gibi uzun bir süre esir kaldı ve kederden hayatını kaybetti.

Ankara Savaşı Neden Çıktı?

Timur, o dönemler Moğol ordusuyla büyük başarılara imza atmış ve Hindistan topraklarına kadar ele geçirmişti. Tabii, Anadolu’da da genişlemek istiyordu. Osmanlı da aynı şekilde Anadolu’da hakimdi ve bu iki ülkeyi karşı karşıya getiren nedenlerden biri oldu.

Timur, Celayir – Karakoyunlu devletlerini savaşta yenerek onları tarih sahnesinden silmişti. Bu devletlerin başındaki kişiler de Timur’un gazabından korkarak Osmanlı’ya kaçtılar. Timur ise bu devletlerin liderlerini geri istiyordu, Yıldırım Bayezid ise çok ağır şekilde bu talebi reddetti. Bu sürtüşmeler sonrası iki ülke kendisine ait olmayan topraklara girmeye başladı.

İlginizi Çekebilir;  Ülker Fabrika Satış Mağazası Topkapı İstanbul

İlk olarak Timur, Osmanlı’ya ait olan; Sivas, Halep, Şam gibi vilayetlere saldırdı. Bunun üzerine Osmanlı da; Kamah, Erzincan bölgesini ele geçirdi. Esirlerin karşılık geri istenmesi sonrası iki ülkenin çatışmaması artık mümkün değildi.

Esirler burada bahaneydi, esas neden hem Osmanlı’nın hem de Moğolların Anadolu’yu kontrol altına alma isteğiydi.

Ankara Savaşı Sonuçları Nelerdir?

Uzun yıllar sonra, Anadolu’da büyük bir birlik sağlanmıştı. Moğollar Osmanlı’yı yenince buradaki beylikler tekrar baş kaldırmaya başladı ve bağımsız oldular. Tabii, bu kadar farklı beylik bir arada kolay yaşayamazdı ve kendi aralarında savaşmaya başladılar.

Osmanlı’nın Balkanlardaki genişlemesi tamamen durdu ve neredeyse Osmanlı İmparatorluğu yıkılacaktı.

1402’de alınan mağlubiyet sonrası tam 11 sene boyunca Osmanlı’nın başında kimse yoktu. Kardeşler kendi aralarında tahtı ele geçirmek için savaşmaya başladı. I. Mehmet, namı diğer Çelebi Mehmet, kardeşleri arasındaki mücadeleyi kazandı ve Osmanlı İmparatorluğunu dağılmaktan kurtararak başa geçti. Osmanlı’nın ikinci kurucusu olarak da anılmaya başlandı.

Ankara Savaşı’nın nedenleri ve sonuçlarını ayrıntılı şekilde ele almaya çalıştık. Sizin de eklemek istedikleriniz varsa yorum bölümünde bizimle paylaşabilirsiniz.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü