1. Anasayfa
  2. Nedir

Ahiret Hayatının Safhaları Nelerdir?


0

Ahiret Hayatının Safhaları

Ölümden sonra yaşam olarak kabul edilen ahiret hayatı nedir ve ahret hayatının safhaları yani aşamaları nelerdir hakkındaki bilgileri sizler için derledik.

İslam dininde ahiret inancı öldükten sonra sonsuz bir yaşamın varlığı ile ifade edilmektedir. Öyle ki ahiret hayatı hakkında Kuran-ı Kerim’de birçok ayet bulunmaktadır. Özellikle ölümün gerçek olduğu ve ölümden kaçışın mümkün olmadığı vurgulanmakta ve ölüm gerçeği ile yaşamak gerektiği bildirilmektedir. Burada ölüm hakkındaki bazı ayetler ve mealleri şöyle sıralamak mümkündür. Her can ölümü tadacaktır … (Enbiya suresi, 35. Ayet) (Ey Resulüm) de ki: Nerede olursanız olun ölüm size ulaşır. Sarp ve sağlam kalelerde olsanız bile. (Nisâ suresi, 78. Ayet) 

Ahiret
Ahiret Hayatının Safhaları Nelerdir?

Kuran-ı Kerim’de ve İslamın diğer kaynaklarında ölüm ve ölüm sonrası hakkında birçok bilgi bulunmaktadır. Bu bilgiler genellikle ölümün son olmadığını ve ölümden sonra ebedi olan ahiret hayatının başlayacağı ifade edilmektedir. Ahiret hayatı ise safhalara ayrılmış olarak belirlenmekte ve insanın amelleri ile bu safhalara nelerle karşılaşacağı bildirilmektedir. 

Ahiret hayatının safhalarını şöyle sıralamak mümkündür;

  • Berzah Âlemi
  • Kıyamet
  • Ba’s
  • Mahşer, Hesap ve Mizan
  • Sırat
  • Cennet ve Cehennem

Ahiret hayatı hakkında bildirilen ayet ve hadisler ışığında ilk safha olarak Berzah Âlemi gelmektedir. Berzah kelime manası olarak iki şey arasındaki engel anlamına gelmektedir. Ahiret hayatı ile ilgili olarak ise ölümden sonra başlayan ve yeniden diriltilmeye kadar geçen süre olarak bilinmektedir. Berzah alemi bir ara dönem olarak ifade edilmekte dünya ile ahiret arasında gidilen âlem diğer adı ise  kabir hayatı anlamına gelmektedir. 

Kabir hayatı diğer adı ile berzah alemi ölümle başlar ve yeniden dirilmeye kadar devam eder. Kabir hayatının dünya ile ahiret arasında olması nedeniyle berzah hayatı diye de kullanılmaktadır. 

İlginizi Çekebilir;  Türkiye’nin Dağları Ve Özellikleri Nelerdir?

Berzah hayatında kabir suali, kabir azabı ve kabir nimeti gibi safhalar bulunur ve burada ameller sorularak kişinin amelleri neticesinde kabir azabı çekip çekmeyeceği belirlenmektedir. Bu safhalardan sonra gelen kıyamet ise tüm canlıların ölmesi evrenin yok olması ve ölenlerin tekrar diriltilmesi aşamasıdır. Kıyamet gününde kabirde olan yani berzah aleminde yaşayan ölüler tekrar diriltileceklerdir. Tüm insanların diriltileceği zamana ise Ba’s denilmektedir. Ba’s kelimesi kaldırmak harekete geçirmek, uykudan uyandırmak ve diriltmek anlamına gelmektedir. Ahiret hayatının safhalarında ise Allah’ın ölüleri tekrar dirilip kabirlerinden çıkararak hayata döndürmesi demektir. 

İnsanlar ölüp tekrardan diriltildiklerinde ise mahşer olarak bilinen bir yerde toplanacaklardır. Tüm yaratılmış insanların burada bulunacağı ve peygamberlerin kendi ümmetlerini tanıyacakları hatta şefaat etmek için orada bulunacakları ve günahkar olanların dehşete kapılacakları bir yer olarak ifade edilmektedir. Mahşer yeri hesap günü ve hesap yeri olarak ifade edilmekte insanın amelleri ile mizana çıkacağı ve bu amellerin ölçülerek cennet ve cehennem halkına dönüşeceği yer olarak kabul edilmektedir. 

Sırat ise kelime manası geçit olduğu gibi ahiret hayatında da her insanın amelî doğrultusunda yürüyebileceği altında cehennem ateşinin bulunduğu bir geçit olarak bilinmektedir. Sırat için mahşer yerinden başlayarak cehennem üzerinden geçen cennete ulaşan bir köprü olduğu bildirilmiştir. Sırat köprüsünden geçerken cehennemden geçileceği hakkında şöyle buyurulmuştur; İçinizden oraya uğramayacak hiç kimse yoktur. Bu, Rabb’in için kesinleşmiş bir hükümdür. Sonra biz Allah’tan (c.c) sakınanları kurtarırız; zalimleri de diz üstü çökmüş olarak orada bırakırız.

Cennet ve cehennem ise ahiret hayatının son safhaları olmakta bazı günahkarların cehennemde bir süre kaldıktan sonra imanları bulunuyorsa cennete ulaşacakları bazılarının ise ebedi olarak cehennemde kalacakları bildirilmektedir. Cennet ise ebedi olan sonsuzluk yeri olmaktadır. 

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü