1. Anasayfa
  2. Nedir

Ağaç Formasyonu, Orman Tipleri Nelerdir?


1

Ekvatoral Yağmur Ormanları

Ekvator Yağmur Ormanları İklimi genellikle ekvator yakınlarında bulunur. Bu iklim, yıl boyunca yüksek sıcaklıklara yol açan çok fazla güneş ışığı ile karakterize edilir. Bu nedenle bölge kışları yaşamaz. Aslında, mevsimler arasında ve günün saatleri arasında çok fazla sıcaklık farkı yoktur. Yıl boyunca, sıcaklık sabit kalır.

Ağaç
Ağaç Formasyonu, Orman Tipleri Nelerdir?

Sumatra’dan Asya’da Amazon ovalarını, Güney Amerika’daki Kongo havzasını Afrika’daki ve Doğu Hint Adaları’nı kapsar. Başka bir deyişle bu bölge Güney Amerika, Afrika ve Asya kıtalarını kapsıyor.

  • Günlük ortalama sıcaklığı 28°C olan bu iklim son derece sıcaktır.
  • Sıcaklık nadiren 20°C’nin altına düşer ve hiçbir zaman 35°C’nin üzerine çıkmaz.
  • Bölgenin sabahları aydınlık ve güneşlidir. Bölgedeki Öğleden sonraları yüksek miktarda buharlaşma nedeniyle güçlü konveksiyonel yağışlar meydana gelir.
  • Sonuç olarak, bölge çok yağış alıyor. Yıllık yağış 2500 mm kadar yüksek olabilir.
  • Sıcaklık ve nem yüksektir.
  • Hava yıl boyunca neredeyse sabittir. Burada belirgin mevsimler bulunmaz.
  • Toprağın büyük bir kısmı besin bakımından yetersizdir.
  • Yüzeyde, ölü yapraklar çürürken ince bir verimli toprak tabakası oluşur.
  • Yüksek demir içeriği nedeniyle kırmızımsı bir renge sahiptir.
  • Aşırı yağışlar nedeniyle besinler hızla topraktan dışarı atılır.

Muson Ormanları

Muson, sadece uzun süre devam eden herhangi bir şiddetli yağmur değildir. Aksine, bir muson dev bir deniz meltemi gibidir. Normal bir deniz meltemi, güneş doğup battıkça kara sıcaklığının gündüzden geceye değişmesiyle günlük ve mevsimsel olarak değişir.

Yaz aylarında çoğu zaman karalar okyanustan daha sıcaktır. Bu, havanın kara üzerinde yükselmesine ve yükselen havanın bıraktığı boşluğu doldurmak için okyanustan hava üflenmesine neden olur. Bildiğiniz gibi yükselen hava bulut oluşumuna ve yağışa neden olur.

İlginizi Çekebilir;  Görgü Kuralları Nelerdir?

Oluşan bu muson bulutları okyanustan gelen nemle doludur, bu nedenle uzun süreler boyunca yoğun yağışlar üretebilirler. Kara, yazın çoğu zaman okyanustan daha sıcak kaldığı ve okyanus sürekli bir nem kaynağı olduğu için, bu şiddetli yağmurlar aylarca sürer. Muson iklimi, kurak kışlar ve yağışlı yazlarla kendini gösterir. Dünyanın yaklaşık dörtte biri muson iklimi yaşıyor.

Orta Kuşağın Karışık Yapraklı Ormanları

Bu ormanlara mevsimsel olarak yapraklarını döken ağaçlar hakimdir. Yaprak döken ormanlar, çeşitli yaprak döken ağaçlardan oluşur. Büyüme mevsiminin sonunda yaprakları olgunlaşınca düşen bir ağaçtır. Kış aylarında sıcaklıklar düşer ve gündüz saatleri kısalır, bu da bitkiler için fotosentezin azalmasına neden olur. Çevresel koşullara tepki olarak bu ağaçlar yapraklarını döker. Havaların ısınması ve gündüz saatlerinin artmasıyla yeni tomurcuklar ortaya çıkmaya başlar.

Yaprak döken ılıman ormanların bazı temel özellikleri bol nem, zengin toprak ve farklı mevsimlerdir. Kuzey Sertağaç, Orta Sertağaç ve Güneydoğu Çam ve Meşe bu ormanların başlıca türleridir.

Yaprak döken ormanlar, yılda dört farklı mevsime sahip alanlarda bulunur. Tipik olarak kuzey yarımkürede, Doğu Amerika Birleşik Devletleri, Batı, Orta ve Kuzey Avrupa, Çin ve Japonya dahil olmak üzere Doğu Asya’da bulunurlar.

Ilıman yaprak döken ormanlar ikinci en yüksek yağışı alır ve hava neredeyse tüm yıl boyunca nemlidir. Ilıman yaprak döken ormanlarda yıllık ortalama sıcaklık 10°C ile 15°C arasında değişmektedir. Ve yıllık ortalama yağış 75 – 150 santimetre arasında değişmektedir.

Tayga Ormanları

Genel olarak, tayga çok soğuk bir iklime sahiptir. Tundra biyomu ve kalıcı buzullardan sonra dünyadaki en soğuk üçüncü biyomdur. Yıl boyunca ortalama sıcaklıklar, konuma bağlı olarak -5 ila 5 derece arasındadır. Ancak, yaz ve kış aylarındaki sıcaklık aralığı çok fazladır. Yaz aylarında, normal bir sıcaklık 18 derece civarındadır. Buna karşılık, bir kış günü -20 dereceye kadar düşebilir. Sibirya taygasındaki sıcaklıklar, yılın en soğuk döneminde kolayca -50 dereceye kadar düşebilir. Bu soğuk, tayga biyomlarına adapte olmuş hayvanların yılın büyük bir bölümünde sıfırın altındaki sıcaklıklarda hayatta kalabilecekleri anlamına gelir.

İlginizi Çekebilir;  Instagram Son Görülme Nasıl Açılır ve Kapatılır?

Tayga’da yağış düşüktür. Ortalama olarak, yağış yılda 200-750 mm arasındadır. Yağışların çoğu, yaz sıcaklıklarının erimesine neden olana kadar aylarca yerde kalabilen kar olarak gelir. Bununla birlikte, en soğuk ve en kuzeydeki bölgelerde yağış devam edebilir. Sis, özellikle kıyı bölgelerinde ağaçların en büyük boyutlarına ulaşmasına yardımcı olan tayga biyomlarındaki diğer en önemli yağış türüdür.

Taygayı iki devasa kara parçasında bulabilirsiniz: Kuzey Amerika ve Avrasya. En çok taygaya sahip ülke Rusya, ardından Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri gelir. Rusya’da Tayga, dünyanın en geniş ve nüfuzsuz yerlerinden biri olan Sibirya’nın uçsuz bucaksız bölgesinde meydana gelir. Kanada’da tayga, doğuda ılıman yaprak döken ormanların kuzeyinde ve batıda yaprak dökmeyen ormanların bir uzantısı olarak oluşur. Kanada ayrıca tayga biyomlarında en fazla milli parka sahiptir.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü