2 Aylıkken Bebeklerde Görülen Kabızlığa Doktorlardan Tavsiyeler

kabizlik

2 Aylıkken Bebeklerde Görülen Kabızlık

Bebeklerde yaşanan pek çok sağlık sorunu anne ve babaların canını sıkmaktadır. Çünkü henüz çok küçükken ve derdini anlatamazken yaşadıkları sorunların çözümü daha da ehemmiyetli bir hal alır. Bebeklerde en büyük problemlerden birisi ise kabızlık sorunudur. Çözülmesi gereken problemlerden birisi olduğundan dolayı 2 aylık bebeklerde görülen kabızlık şikâyetini uzman doktorlar aydınlatıyor. Sorulan sorulara tüm açıklığıyla cevap veriyorlar.

2 Aylıkken Bebeklerde Görülen Kabızlığa Doktorlardan Tavsiyeler

Soru: ‘’Bebeğim henüz 2 aylık. Önceleri günde 3-4 kez altını değiştirirken şimdi günde 1 kez bile zor değiştiriyorum. Sorun nedir?’’

Cevap: Çocuk doktoru Murat Aydın bu soruya karşılık olarak ‘’Gaz problemi bebeklerde kabızlığın en büyük tetikleyicisidir. Gazı olan bebekler bazen günlerce dışkılama sorunu yaşayabilir. Bunun için Debridat 4*1 tatlı kaşığı vermeli ve gaz sorununu rahatlatarak kakasını yapmasını sağlayabilirsiniz’’ cevabını veriyor.

Ayrıca çocuk doktoru Mehmet Fatih Mert tarafından da ‘’Eğer ki sizde de kabızlık varsa mutlaka doktorunuza danışın ve tedavi olun. Bebeğinize ise günde 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı içirin ve Debridat 4*1 tatlı kaşığı vererek kaka yapmasını rahatlatın’’ şeklinde cevaplanıyor.

Soru: ‘’Oğlum 2 aylık ve bugün tam 4 gün oldu. 4 gündür hiç kakasını yapmadı. Yalnızca anne sütü veriyoruz. Çok endişeleniyorum doktora gitmeli miyim?’’

Cevap: Çocuk doktoru Seydi Battal soruya ‘’Özellikle gaz problemi olması durumunda 4-5 günlük süreçlerde dışkılama yapmamak bebekler için olağan bir durumdur. Endişeye mahal yok. Gazını çıkartmasını sağlamak için gaz çıkarma hareketleriyle onu rahatlatmaya çalışın. Birkaç gün daha devam ederse doktorunuza danışın’’ cevabını veriyor.

Soru: ‘’Sütümün az gelmesinden dolayı 2 aylık bebeğim için doktorumuz mama önerdi. Aptamil1 ile başladık ama çok fazla gaz problemi ve kabızlık oldu. Dolayısıyla yine doktorumuzun önerisiyle Conformil1 kullanmaya başladık. Ama halen daha gaz sorunu devam ediyor ve kabızlığı bir buçuk gündür sürüyor. Hiç kaka yapmadı ne yapabilirim?’’

Cevap: Çocuk doktoru Ercan Sarıot ‘’Kabızlık sorunlarında 1-2 günlük süreçler bebekler için de çok normaldir. Aynı zamanda bu sorun için bebeğinize günde birkaç çay kaşığı kadar sıvı yağ içirmeyi deneyin. Dışkılamayı kolaylaştıracaktır. Zeytinyağı kullanmanızı tavsiye edebilirim’’ dedi.

Soru: ‘’Bebeğim 2 aylık ama şimdiye kadar zaten 2 günde bir kakasını yapıyordu. Doktorumuz endişe edecek bir şey olmadığını söyledi. Ama şimdilerde haftada bir kakasını yapmaya başladı. Bu durum bizi korkutuyor. Doktorumuz Osmolok ve sonrasında da Lavman önerdi. Biz bebeğimize lavman yapmak istemiyoruz ne yapabiliriz?’’

Cevap: Çocuk doktoru Seydi Battal tarafından ‘’Bebeklerde anne sütüyle beslenme döneminde 5-6 güne kadar kaka yapmama durumu gayet normaldir. Dışkısı yumuşak olduğundan onun için bir sorun yaratmayacaktır. Dolayısıyla lavman ya da herhangi bir ilaç kullanmaya ve endişe etmeye gerek yoktur’’ cevaplandı.

Soru: ‘’Kızım 10 haftalık ve kakasını haftada bir yapmaya başladı. Doktora danıştığımızda Debridat önerdi ama hiç faydalı olmadı. Arada fitil veriyoruz ve yumuşak bir şekilde kakasını yapıyor. Tiroid değerleri normal çıktı ama bu durum beni çok endişelendiriyor. Haftada sadece bir kez kakasını yapması ne kadar normal?’’

Cevap: Çocuk doktoru Çağlar Acar ‘’Yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklerde kabızlık çok sık görülür. Aslında 5-6 güne kadar da kabızlık olması çok büyük bir soruna işaret değildir. Ama düzenli olarak haftada bir kakasını yapması bir probleme işaret olabilir. Bunun için Duphalac kullanabilirsiniz. Anne sütünüz yetersiz geliyorsa her gün 1 kez olmak üzere sabahtan sabaha 5 ml kullanabilirsiniz. Kullanım süresini 1 ay kadar tutabilirsiniz’’ dedi.

Soru: ‘’Kızım 2 aylık ve kabızlık sorunu yaşıyor. 24 saat boyunca hiç kakasını yapmadı. Çözüm olarak ise kulak temizleme çubuğunun ucuna zeytinyağı sürdük ve fitil uyguladık. Zeytinyağı biraz olsun fayda gösterdi fakat kendiliğinden kakasını yapmıyor. Bunun nedeni ne?’’

Cevap: Çocuk doktoru Deniz Ertem bu soruya ‘’Eğer ki bebeğiniz yalnızca anne sütüyle besleniyorsa, hiçbir ekstra vermiyorsanız 24 saat boyunca kakasını yapmaması gayet doğal. Bebekler her gün kaka yapabileceği gibi bazen anne sütünden dolayı 4-5 gün boyunca kabızlık sorunu yaşayabilirler. Bunda endişelenecek bir durum yok. Ayrıca rektal bölgeye uyarım yapmanıza gerek olmadığı gibi bu hiçbir hekim tarafından da tavsiye edilmemektedir. Eğer ki 3-4 günü geçen bir kabızlık şikâyeti söz konusu ise çocuk gastroenteroloğuna görünmenizde fayda var’’ şeklinde cevap veriyor.

Ayrıca çocuk doktoru Mehmet Karacı ‘’Henüz 1-2 aylık bir bebeğin yalnızca anne sütüyle beslenmesinden ötürü 24 saat kaka yapmaması tıbbi açıdan bir sorun teşkil etmez. Hele ki 24 saat kakasını yapmadı diye rektal bölgesine bir müdahalede bulunmak kesinlikle doğru değildir. Ola ki kabızlık süresi 3-4 günlük periyodu aştıysa uzman bir doktora görünmeli ve muayene olmalısınız’’ cevabını veriyor.

Soru: ‘’Sürekli olarak bebekler her gün kakasını yapabilir ve bebekler 4-5 gün kakasını yapmadan da durabilir şeklinde yorumlar okuyorum. Burada bahsedilen bebekler aynı bebekler mi? Yoksa bazı bebeklerde sürekli olarak günlük kaka, bazılarında 4-5 günde bir kaka şeklinde bir düzenden mi söz ediliyor? Bebeğime fitil veriyorum ve ancak o şekilde kakasını yapıyor. Ama fitili verir vermez 1 dakika içerisinde kakasını yapabiliyor. Bu biraz hızlı değil mi?’’

Cevap: Çocuk doktoru Osman Yağmur ‘’Bu durum bebekten bebeğe değişkendir. Kimisinin ritmi her gün kaka yapmaya yöneliktir. Kimisi ise 7-8 gün gibi uzun sürelerde bile sadece anne sütüyle besleniyorsa kakasını yapmayabilir’’ diyor.

Soru: Bebeğim çok rahat bir biçimde gaz çıkarıyor olmasına rağmen kakasını yapamıyor. Henüz 2 aylık. Nasıl bir yol izlemeliyim?’’

Cevap: Çocuk doktoru Barış İlhan bu soruya yanıt olarak ‘’Kaka yapma anne sütüyle beslenen bebeklerde bir haftaya kadar aksayabilir’’ dedi.

Yukarıda yer alan tüm sorular farklı ebeveynler tarafından farklı doktorlara sorulmuş ve yanıtlanmıştır. Tüm olaylar münferittir ve sorumluluk soruyu soranlara aittir. Dolayısıyla yukarıdaki olaylarla bağlantılı bir durum yaşıyor olsanız bile çocuğunuz için bir ilaç kullanmadan evvel doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık